Ja torna a ser divendres i aquí estic, amb la meva tassa de capuccino...;-)
Abans de seguir amb la presentació que haig de fer sobre la llengua sefardí, el treball sobre "La casa de los espíritus", l'entrega sobre la dialectologia llatinoamericana i la mini prova de gramàtica necessito una pausa per escriure al meu estimat bloc, que últimament només puc actualitzar un cop per setmana.
Quina relació hi ha entre els centímetres i el sou? Doncs segons el prof. Dan-Olof Rooth de la Univ. de Kalmar, molta. Amants com són de les estadístiques, un grup de suecs ha estat examinant el sou en relació amb l'alçada de 500 000 homes d'entre 28 i 38 anys d'edat. El resultat és molt clar: quan més alt, més sou. I no són petites diferències; de mitjana, els que són 10 cm. més alts, tenen un 6% més de sou. Fins i tot hi ha diferències entre germans de diferent alçada.
El següent pas per aquests investigadors és trobar la causa d'aquest resultat. Alguns teòrics pensen que es tractar de la capacitat cognitiva relacionada amb el creixement de la persona. Un tio alt hauria estat menys malalt al llarg de la seva vida i per tant pot tenir una pitjor capacitat cognitiva.
Jo crec que sembla una mica absurd, tenint en compte que els factors genètics juguen un paper important en la llargada dels individuus... Quan surti la propera estadística ja us informaré.
Noti's que l'estudi només s'ha fet en homes, no dones. Seria interessant comparar sou dona alta - sou home baix. Segur que la dona segueix guanyant menys, encara que el tio sigui un nan.
Per cert, l'últim forum en el que he participat a la Uni consistia en respondre a la següent pregunta "¿es más correcto referirse a nuestra lengua como español o como castellano?" Teniu alguna cosa a dir?
11 comentaris:
potser els alts de petits han tingut una millor alimentació, cosa que ha fet que desenvolupessin també més el seu potencial físic i arribessin als cm que havien de medir per ADN.
També, potser, històricament ( i generalitzant, és clar) les famílies amb més recusros s'han alimentat millor, han anat essent més alts i pel fet de tenir més diners han tingut accés a una millor educació que han anat transmetent als seus fills. Tenir millor educació significa també millor feina generalment. Crec que és una qüestió econòmica.
Eule
Bona estadistica encara que no crec que sigui massa fiable , en el meu cas no es compleix i soc mes alt que en Messi :).
Jo prefereixo expresar-me en castellano que no pas en espanyol , o potser millor amb llenguatge Iberic .
El castellà és l'idioma de castella i segons la constitució és l'idioma de l'estat español. tot i que sovint sent diu incorrectament español.
F.Xavier
castella es millor doncs es la llengua de castella que es parla tambe a altres paisos...encara que a França en la llista de llengua per estudiar: on etudie l'espagnol ou l'anglais ou l'allemand....generalment s'emplea la paraula espanyol que no vol dir que sigui mes correcta.
Napoleon era baixet, es clar no sabem si tenia un sou alt!!
Quan veus que hi ha gent que és pot dedicar a fer aquests estudis et dones compte que hi ha gent per a tot...! I si valoressim si els que prenen cafè tenen més sou que els que no?. Els que prenen cafè estan més despertos i poden tenir una capacitat negociadora més alta....!!
Pel que fa a la medicina hi han estudis semblants a aquest i cada any, em sembla que a EEUU, fan un "ranquing" dels estudis més aburds.
Jo crec que el nom oficial de la llengua és "española". La "Real Academia de la Lengua Española" edita el "Diccionario de la Lengua Española".
Per cert, en aquest Diccionario la quarta acepció de l'entrada "castellano" diu: "Lengua española, especialmente cuando se quiere introducir una distinción respecto a otras lenguas habladas también como propias en España".
I la tercera acepció d'"español" diu: "Lengua común de España y de muchas naciones de América...". En la sisena acepció diu també: "Equipo de futbol que se irá de pedo a Segunda División donde permanecerá tres o cuatro temporadas seguidas."
Jo, però, quan parlo de la llengua dels policies i de l'Aznar li dic "juleio", que és el nom en calé. Y si no els agrada que es fotin.
HAHA, molt bo el comentari de Jotajota, ja sé per qui va!! ;-)
No veieu la de comentaris en el "foro" que hi han hagut a aquest respecte... Als llatinoamericans no els agrada la paraula espanyol perque els sembla herencia de la brutal colonitzacio de la qeu van ser victimes.
JAJAJAJA! Molt bona la sisena, JJ! No sé si al meu pare li haurà fet tanta gràcia... En quant a l'estudi, realment és veritat, hi ha gent que no té res més a fotre, eh? Deuria ser alt o baixet el tio7tia que el va fer? No sé, és una mica difícil de creure tot i que el que diu el primer comentari podria ser cert, millor alimentació més alçada, més estudis, més sou... Però vaja em vene al cap alguns personatges no gens alts que ja m'agradari tenir el seu sou! (Montilla, Aznar, Jordi Pujol, Messi, Iniesta, Al Pacino, Dustin Hoffman....)
Em sembla molt fort lo de l'estadistica, per``o relament estem condicionats subconcientment, el fet de ser alt es equiparable al ser "guapo"semrpe tnes més avantatges si tens un bon físic que si ets lleig com el Fari.
Lo del espanyol i castella també ho comparo amb l'anglès , ningu se li passa pel cap dir que parla "britanic", que seria l'espanyol de la cultura hispanoparlant. Es parla anglès perquè és l'idioma que es va anar escampant, en el cas del castellà que és la llengua que es va escampar de America sempre hi ha hagut aquesta cosa imperialista perque durant molts anys aquells territoris pertanyien a la corona, igual com altres territoris d'Hispania que encara hi pertanyen. Una abraçada.
Crec que la definició d'espanyol és la correcta. L'estudi suec és curiós...
Es ben curiós aquest estudi que fan a Suècia. Jo en coneixia dues que per ser més altes cobraven més!!!! Tu creus??
Publica un comentari a l'entrada