divendres, 6 de març del 2009

més del nord


Us comentava l'altre dia la semaneta que vam passar al nord. A la foto us ensenyo el "caminador" que fan servir allà els vellets. També hi ha gent que ho fa servir com un patinet, per desplacarse més ràpid.
Com us deia, jo allà no hi podria viure i entenc perfectament que el meu sogre volgués escapar d’aquest indret recòndit. Als 16 anys va decidir agafar els bàrtols i allistar-se a l’exèrcit de l’aire per fer-se pilot. Va ser el primer pilot que venia d’aquest poble i al cap d’uns anys el seu cosí va ser el segon. Més tard quan va saber que tindria el primer fill va canviar de vida i va decidir posar-se a estudiar Dret i Econòmiques per esdevenir auditor que és del que ha treballat des que va acabar la carrera. És d’admirar que tingués aquesta determinació. Venia d’una casa on encara feien servir lletrina (que era a l’exterior!) i no tenien aigua corrent (sinó una bomba d’aigua al jardí que pujava l’aigua del llac). Quan era petit dormia amb sa germana a la cuina i només hi havia un sol llibre en tota la casa: la biblia. No és d’extranyar doncs que l’home tingui ara una biblioteca impressionant i aquest afany de comprar llibres, tot i que no sempre té temps de llegir-los.

Per tradició i a diferència de molts altres països, el Nord sempre ha estat el territori pobre de Suècia i fins fa ben poc encara hi havia moltes diferències en quant a standard de vida. Segur que molts de vosaltres teniu aquesta idea de Suecia com a pais super desenvolupat on tothom és ric i on tot funciona de maravella. Pero com us deia, al nord, als anys 50 i 60 encara feien servir lletrines i no tenien aigua corrent. En canvi la mateixa cosa era impensable a les zones del Sur, que és on es concentren les 3/4 parts de la població sueca. Segurament també ignoreu que al s.XIX va emigrar un 25% de la població perquè hi havia una gran pobresa i per sobreviure la gent es va haver de buscar la vida a Amèrica majoritariament. Bé, això ja us ho explicaré un altre dia.

3 comentaris:

Garbí24 ha dit...

He travesat tot Suecia de sud a nord , amb moto, i si que es cert que com més al nord més pobre . Al que hem va cridar molt l'atenció es el fet de que tothom qui te una casa , es molt petita amb un jardi immens , just al contrari que aqui , ah!! i un Volvo a la porta.
Un pais fantàstic , tot i que per viure-hi no ho sé .

Anònim ha dit...

Com diu Garbi, un Volvo o un Saab que suposo que sumats deuen tenir una quota d'un 80 a 90 %, i a més a més son cotxes bons.

Respecte al que diu l'Anna del meu consogre és una persona encantadora i és d'aquells que s'ha fet tot sol.

Anònim ha dit...

Doncs jo em pensava que a Suècia no hi havien hagut crisis economiques tan relativament recents com les que descrius.