diumenge, 4 d’abril del 2010

A Catalunya, la mona i a Suècia: caramels, xocolata, llaminadures... Pasqua és un dels moments de l'any en què més dolcos es venen.

Amants com som de les estadístiques, ahir vam poder assabantar-nos de que els suecs -o més correctament els habitants de Suècia- som els que més llaminadures mengem al món! Quasi 17 kilos per persona i any. A més, cada suec beu 90 litres de begudes refrescants (vegis Coca-cola, Fanta, Sprite...) a l'any. Com tots sabem les estadístiques no són exactes i aquest resultat vol dir que si jo no menjo mai llaminadures (mentida!) un altre potser en menja 30 kilos. Tampoc és d'extranyar que a la gent li vinguin ganes de comprar llaminadures quant te les trobes a sobre a l'hora d'anar a pagar la compra setmanal a la caixa del súper. Sembla que et cridin amb els seus colors vistosos. Una altra cosa que em pregunto és quines dades han agafat per fer la comparació: no crec que tots els països es dediquin a contar quants kilos de dolcos mengen els ciutadans a l'any.

Això ha fet despertar el debat de si s'haurien de fiscalitzar indirectament els productes poc saludables per la salut. Així ho proposaven uns quants metges ahir al diari, però realment: fins on ha d'arribar el paternalisme estatal? No s'hauria de fomentar més l'autoresponsabilitat derivada d'una bona informació?
Tampoc no sabem és si hi ha més càries que en altres llocs, però per sort l'atenció sanitario-dental és gratuïta fins als 18 anys.
Enfí... avui anirem a ca els sogres a pintar ous i a menjar-los acompanyats d'arengades i patates: àpat tradicional d'aquestes dates. 
Ahir vam anar a esquiar i vam poder tornar a gaudir d'un dia fantàstic!
I tota aquesta setmana: festa!