divendres, 7 de setembre del 2012

nou tema de tertúlia

Escolto en directe a Catalunya Ràdio la roda de premsa al Palau de la Generalitat. El nou projecte d'inversió a la nostra terra: Barcelona World. Què aporta de nou a la nostra economia aquest projecte de 6 bil.lions de dolars? Diuen que per començar, vint mil llocs de treball. La idea és muntar un complexe hoteler temàtic, basat en diferents països o regions. Per exemple, Europa (què faran? encabir la Tour Eiffel, el Big Ben, la torre de Pisa etc perquè els ianquis quan vinguin amb el creuer ja no hagin d'anar passejant pel continent??), Rússia (perque puguin invertir el diner negre els mafiosos d'aquell país?), Índia i Xina (hi ha tanta gent que segur que en troben que vulguin invertir) i, com no, Estats Units. D'Àfrica no hi haurà res. Hotels, restaurants, i... casinos!
No sembla que hi hagi massa diferència entre Bcn World i Eurovegas, sincerament.
Tornem al de sempre: invertir en servei turístic, construcció i -a sobre- possibilitat de blanquejar diners i obrir la porta a altres negocis no desitjables.
Però encara hi ha més: sembla ser que el senyor darrera l'empresa principal que mourà tot això és un valencià que es va enriquir justament amb la "bombolla inmobiliària" i l'especulació del sòl. Un senyor que va marxar a viure a l'extranger i que va seguir especulant a Amèrica Llatina. Trist, molt trist.
Torno al que ja vaig comentar en el post sobre Eurovegas: els països dels considerats "més desenvolupats" (els del nord d'Europa, per exemple) no inverteixen en turisme, tenen fites més ambicioses i a llarg termini: pensen que és més important posar els diners en l'educació dels seus ciutadans, en la investigació, en la producció, etc.
Si un dia Catalunya arriba a ser independent -cosa que espero de tot cor-, volem seguir sent aquest lloc al que van els turistes (i bàsicament perquè hi ha sol, platja i festa –no ens enganyem–), on cada vegada queda menys terreny verge? O volem ser un país de referència del sud d'Europa?
Jo voldria un país que propiciés la cultura, un país on les universitats siguin prestigioses, un país d'on no n'hagin de marxar els seus professionals, en definitiva, un Estat que no hagi de dependre del preu dels seus hotels i del que gastin els russos, els alemanys o els anglesos en els restaurants.

4 comentaris:

salvador ha dit...

De moment una gran part dels congressos cientifics que es feien a BCN aniran cap els hotels d'Eurovegas a Madrid- Som molt puritans però l'atur creix dia si i dia també.

Garbí24 ha dit...

tot es contradictori....volen posar un macro complexe turistic i els d'aqui no tenim pebrots d'obrir un allotjament rural per culpa de la paperassa........
qualsevol dia d'aquests me'n vaig a viure a un igloo al pol nord........per cert em deixaras la pala....?

Marta Contreras ha dit...

Quina angúnia de país. Em fa tanta pena, que em sembla que és millor no veure les notícies. A mi em fas agafar gasos.

Anònim ha dit...

Però no pden conviure tots els models? Tenim un potencial turístic enrome i crec que hi cap tot i tothom en aquest model.Benvingut sigui aquest projecte. ÉS una cosa més i atraurà congressos i moviment, que és el que ens inteessa. Per la gent més tranquil.la hi haurà opcions més culturals, més protegides, menys massificades.
Jo veig bé tenir més opcions, i més feina per una part de la població. Tenim bon clima i molta varietat. El turisme és un filó que cal explotar perquè d'alguna cosa hem de viure.
PD: Per cert, m'agraden molt els teus posts, gràcies per compartir-los amb tothom!