diumenge, 23 de març del 2008

fred i mes

Ahir es va registrar la temperatura mes freda d'aquest hivern a Suecia: -36 graus, al nord de tot del pais. I seguirem tenint fred uns quants dies. A Estocolm la mitjana s'espera que sigui d'uns -7 graus. Encara tenim neu pero tampoc tanta com per poder esquiar. El trineu sí que l'hem fet servir. Amb les ganes que tenim de fer coses al jardi! Be, tot arribara.

Ahir vam veure Juno, esta forca be. Es d'aquestes pel.lis que et posen de bon humor i et fan passar l'estona.

Per altra banda tambe us volia comentar que Södertälje, ciutat on viuen els meus sogres i que es podia equiparar a Sabadell, ha acollit en l'ultim any (de gener a setembre) mes refugiats d'Irak que els que han acceptat EUA i Canada junts. Canada n'ha agafat 200, EUA 500 i Suecia 6971 en total, dels quals 900 han anat a parar a Södertälje. El problema es que no hi caben. Hi ha varies families vivint en un mateix pis i en condicions bastant nefastes. En els ultims 60 anys Suecia ha estat molt oberta a rebre refugiats de paisos en conflicte o amb regims dictatorials, pero en l'ultima decada comenca a haver-hi molta gent critica. Fins a quin punt pot assimilar tanta gent nouvinguda i tots del mateix pais? Com un iraqui explicava al diari, Södertälje esta molt be perque s'hi pot viure sense necessitat de saber suec o ni tan sols angles, parlant arab s'arriba a tot arreu. I es que una gran part de la poblacio de la ciutat prove de Siria, i tot i que molts son ja immigrants de 3a generacio (es a dir els seus progenitors ja van neixer a Suecia), encara segueixen parlen arab entre ells i un suec molt basic cap a fora. Us sona d'alguna cosa aquesta actitut? A mi em fa pensar en les "Juanis" de Sta. Coloma que encara parlen castella amb l'accent andalus del poble de la seva avia que va venir a viure a Catalunya en els anys 60...

4 comentaris:

Anònim ha dit...

a mi en les Juanis de Sabadell i Terrassa precisament.
Faig vida entre Sabadell, Terrassa i Sant Quirze normalment i els he de patir sovint...

Anònim ha dit...

Parlant de JUNO a mi em va decepcionar una mica ja que m'havien parlat molt be d'ella. Es una pel·lícula fresca però li falta alguna cosa...

Kuroi Neko ha dit...

Si les "Juanis" només hi fossin a Sta.Coloma... encara!

No t'has parat a pensar que l'origen dels andalusos és el mateix que els d'aquests grups ètnics que descrius a la ciutat de Södertälje? (perdó si ho he escrit malament). Potser ho duen en la sang això de formar "ghettos". Qui sap!

Anònim ha dit...

Juanis, Maris i "mijuans"!(ha venido mi Juan!)jejeje. N'hi ha per tot arreu i sembla que fins i tot cada vegada més... Trist.