De nou divendres i de nou davant l'ordinador. El capuccino ja me l'he pres fa estona. I ara, entre el cromatisme de La Casa de Bernarda Alba i l'estupidesa d'un progama que mirava mentre dinava, li toca el torn al bloc.
El Salvador em pregunta per la crisi... Sí que s'en parla, pero afortunadament no estem tan malament com a Espanya. Es clar que per aquí adalt la gent tampoc no es va tornar boja hipotecant-se per comprar pisos a preus desorbitats, demanant prestecs per poder conduir 2 o 3 cotxes últim model, ni tampoc han anat sortint edificis com bolets en tots els trocets de terreny lliure. La crisi es nota sobretot en grans empreses que acomiaden grups de treballadors o en les ventes de camions, cotxes i aparells d'alta tecnologia. Pero jo que em pensava que baixarien els preus de moltes coses, na-nai de la Xina.
Dimarts van venir a l'escola els responsables d'un programa de prevenció del consum d'alcohol i drogues entre els joves (parlem de nens d'entre 14 i 18 anys). La part innovadora d'aquest programa és que va dirigit als pares i no als propis joves. S'han fet uns quants estudis on es demostra que és molt més eficac informar als pares sobre que han de fer o no fer, que no pas informar als potencials consumidors. Entre altres coses, les estadístiques diuen que els fills de pares més permisius consumeixen abans i més alcohol que els dels pares que els prohibeixen beure. El mateix passa amb els fills de pares que deixen "tastar" a casa alguna beguda alcoholica. També corren més risc d'esdevenir alcoholics. Diuen que es important posar limits pero sempre mantenint una bona comunicacio entre pares i fills. També que és bo fer un pacte escrit entre pares per poder tenir els mateixos límits envers els fills, de manera que no es puguin defensar amb allò tan típic "pero a fulano de tal si que li deixen fer".
I jo em pregunto... Hi ha alguna casa a Catalunya on els pares no deixin brindar als fills amb una mica de cava en ocasions especials? Vol dir aixo que els joves catalans beuen més aviat i en més quantitat alcohol que els joves suecs? A l'edat adulta, tenen el fetge més fet pols?
Potser la diferencia radica en que aquí generalment quan la gent beu, no es limita a un got de vi o a una cervesa sinó que ho fa en grans quantitats i/o amb begudes de més graduació. No ho sé. Jo vaig comencar a beure molt abans que el meu marit pero avui en dia beu més ell que jo. I de totes les meves amigues amb les que sortia de marxa de jove, no en conec cap que tingui problemes amb la beguda...
Canviant de tema, estem pensant quin paper posarem a una de les parets del menjador, que volem que sigui diferent a totes les altres (que son blanques). N'hi ha tants models que es fa forca dificil... Demà anirem a la botiga a mirar i aviam si ens podem decidir.
5 comentaris:
Qui mes , qui menys ha tastat l'alcohol , el problema es qui s'hi enganxa i el perque , gent molt jove i sana s'ha enganxat a beure de gran i gent jove que han begut molt ara son persones normals , crec que es un problema de no saber veure a temps ,que no ens porti a una dependencia.
Em sembla molt oportuna la campanya per els pares, doncs si aquests no col·laboren no hi ha res a fer. Pel que dius de l'alcohol en joves jo penso que els joves d'ara veuen molt més i més malament que fa deu anys. Les consequencies les veurem d'aquí uns anys tal com es podrà veure l'efecte sordera per consum massiu de músiac a través dels auriculars
El brindar amb cava amb els nens des de petits en dues o tres fetes senyalades s'ha fet tota la vida. No crec que aquesta costum hagi conduit a l'alcoholisme a cap d'ells. Fins i tot n'hi ha que mullen el xumet dels "babys" i els hi deixen tastar (sobre aquesta costum tinc dubtes més que raonables)
lo del xumet ho trobo totalment innecessari, ridícul i contraproduent.
El problema és que en general els suecs no beuen per festejar o saborejar o acompanyar un plat. Beuen per caure rodons i agafar una mona del quinze. Per això també els abstemis son totalment abstemis i els que no ho son doncs... el que he dit abans.
Publica un comentari a l'entrada