dimarts, 21 d’abril del 2009

blau o rosa?

Tornant al tema de la "modernitat" sueca... Com fa sovint el Dagens Nyheter (el diari al que estem subscrits), hi ha una "sèrie" sobre un tema: cada dia hi ha un article que parla del tema en qüestió. Aquesta setmana s'escriu sobre el sexisme en l'educació infantil.
Des de fa uns anys, cosa que no passava per exemple als anys 70, les cadenes de roba distingeixen entre roba per nen i roba per nena (des de recent-nascuts als 16 anys): la dels primers és negra, blava, taronja, caqui... Generalment colors apagats, amb algun monstre, heroi del tipus spiderman, cotxes... La roba "de nena" és rosa, vermella, blanca, té purpurina, flors, princeses...
Si es vol sortir d'aquesta tendència s'ha d'anar a botigues més cares, més de disseny o de segona mà.
Com us podeu imaginar, és bastant aborrit anar a comprar i trobar-se sempre aquests patrons però encara és més patètic pensar que les botigues venen el que la gent demana... Què passa amb els altres colors? Perquè un nen no pot tenir una jaqueta amb flors però s'accepta que una nena porti roba blau marí? Vol dir que ser femení encara té una connotació negativa mentre que tot el masculí és bo?
I no tot acaba amb la roba, les joguines són un altre bon exemple. Fins i tot els catàlegs estan dividits en joguines per nens/nenes. El lego, que semblava ser una de les joguines "unisex" per excelència, ara es ven en format nena: palaus roses que ja estan construïts (clar les nenes pobretes no en saben de fer cases) i princeses.
Com ens dirigim a un bebé si sabem que és un nen? I una nena? Canvia el nostre to de veu? Quina actitut ens esperem d'una nena de 4 anys? I d'un nen?
Ara que per primera vegada tindré un nebot (després de tres nebodes), que serà el primer net pels meus pares (després de cinc netes) podrem comprovar si hi ha diferències evidents des de bon començament... ;-)

4 comentaris:

... ha dit...

Sembla que estem tornant enrera!

Garbí24 ha dit...

Costarà molt d'erradicar aquestes diferencies , doncs de per si homes i dones som diferents en gustos i actituts , aleshores es quant entre en joc el ditxós marqueting que sabedor de les diferencies aprofita per vendre més . No em molesta les diferencies sempre i quant tothom tingui els mateixos drets .

Marc ha dit...

Quina pressió que tindrà el 1r nen de la família Rofes-Vernhes!

No sé si voldrà jaqueta de flors, però el que segur que durà seran algunes de les samarretes i pantalons de la seva germana gran. Les malles... de moment no les hi posarem ;-)

Noemí ha dit...

Això anava a dir jo! Segur que portarà coses de la seva germana (inclosos bodies roses, per exepmple) però ara que quan li compro a la Laia m'hi fixo més per veure si podré aprofitar-ho o no pel seu germà m'adono que ni els texans no podré aprofitar, perquè els de nena tenen una forma (acampanats o de pitillo i la majoria amb algun detall molt femení) i els de nen en tenen una altra totalment diferent. Però sí que és veritat que la roba de nen és molt més "sossa".
Àmb les joguines també passa però penso que també hi deu haber alguna cosa d'instint: la Laia des de molt molt petita si podia triar entre un cotxe i una nina t'asseguro que triava la nina!