dijous, 8 de desembre del 2011

Primera enfarinada i El convidat (5a part)

Dimarts va caure la primera neu de la temporada, poqueta cosa, però suficient per donar aparença nadalenca al paisatge, com quan enfarinem el pessebre. Demà neverà tot el dia i dissabte també o sigui que imagino que tocarà pala ;-) (va per tu, Garbí).
I ara, a comentar el darrer "El convidat" amb Marina Rosell.
No crec que sigui casual que la difusió coincidís amb el llançament del seu últim disc, que gràcies al programa va poder promoure una mica més. Sobretot perquè ella mateixa no semblava gaire còmode en la situació d'amfitriona o d'entrevistada. Suposo que d'aquí ve també l'aparició d'altres personatges que acaparen gran part del capítol: Monica Randall i Georges Moustaki.
La primera, ni em va ni em ve, més aviat em fa l'efecte que ja li va passar el seu moment de glòria. No passen desapercebuts els retocs de quiròfan al front i al voltant dels ulls (o potser és mà de Botox?). Al dinar a Les set portes (apa, més publicitat), l'Om acaba fent més preguntes a l'actriu que a la cantant.
Ara bé, tenir la oportunitat d'entrevistar Georges Moustaki, és una gran sort pel "convidat". L'entrada d'una de les veus més representatives de la chanson és positiva tant per la Rosell (publicitat) com per l'Om (ocasió única des del punt de vista personal i periodístic).
En Moustaki té cançons que m'encanten i ja fa anys que l'escolto. Em va fer força pena veure l'estat en què es trobava el pobre home, que més que 77 anys semblava que en tingués 90. Em va sorprendre veure com dominava la llengua espanyola i em va entristir una mica veure que ni el periodista ni la Rosell parlen francès (o almenys no ho demostren).
Preguntes:
1- perquè vol participar Marina Rosell en un programa d'aquest tipus quan és obvi que no vol exposar la seva vida privada al públic? Em sembla que la resposta cal trobar-la en el que escribia a l'inici del post.
2- No hi ha ningú de l'equip que pugui ensenyar a Albert Om a pronunciar el poc francès que parla? No es diu Jaks Brel, es diu Jaques i en francès les "s" a final de paraula no es pronuncien, per entendren's, "Jak" seria la pronunciació correcte.
A aquestes alçades trobo bastant patètic que molts periodistes encara vagin pel món pronunciant paraules extrangeres resultant en una mena d'híbrid entre català i l'altre idioma, sobretot quan es refereixen a noms propis: Bruce (E)Springsteen, y(o)utube, .
Ep! Amb això no voldria ser repel.lent, sé que molts de vosaltres també ho pronuncieu així, però considero que els mitjans de comunicació tenen certa responsabilitat i haurien de fomentar la pronunciació correcta de les llengües, sigui quina sigui la que fan servir, sobretot quan la pronunciació implica una omissió de so i que per tant no costa res.



4 comentaris:

Garbí24 ha dit...

aquest convidad no el vaig veure doncs ja no m'interesava massa o sigui que no ho puc opinar. D'altre banda m'alegra de saber que no em vaig perdre res gaire interessant.
Bona neu i bona pala......pensa amb el que t'estalvies de gimnàs........:-)

Montse ha dit...

A mi sí que em va agradar el programa i em va entristir veure l´estat en què es troba el senyor Brel. Quina pena veure l així!

M´encantaria llevar-me demà i trobar-me el paisatge enfarinat,però al costat del mar és ben difícil. Potser més endavant!
Montse

Finestreta ha dit...

Clar que sí home, a mi també em posa molt nerviosa quan a la tele pronuncien coses tan i tan malament... Almenys ells s'hi haurien d'esforçar i assessorar-se no?
Que xulo això de la nevada, ja sé que a tu se't fa pesat l'hivern, però veure nevar per la finestra és preciós! :)

Els 6 mesos que vaig passar a Suècia els recordo tan màgics...

Matilde ha dit...

Montse, el senyor Brel ja fa molts anys que fa malves; el que va sortir al programa, que encara és d'aquest món, tot i que,pobre, ben atrotinadet ja, és en Moustaki!
A mi em va sobrar la pregunta de l'Om "No troba a faltar cantar, Sr. Moutaki?" aquest tio és imbècil o què. Hem va agradar però la resposta, més o meys va dir-li que era una època ja deixada enrera.
Bé, i tens raó quant al accent horrible de l'Om parlant francès, si fos anglès segur que s'hauria esmerçat una mica més..o no?