dimarts, 21 de febrer del 2012
Reformes en ensenyament
Divendres passat hi havia un petit anàlisi crític al diari Dagens Nyheter (que és el que llegim a casa) sobre el tema d'ensenyament. Avui s'afageixen al debat un dels líders del partit dels verds i el sindicat de mestres. Em sembla una qüestió prou actual, tenint en compte també els proppassats fets a València arrel de la manifestació contra les reformes en ensenyament.
Deia en un dels meus darrers apunts que sembla que en aquesta temàtica tothom hi pugui posar cullerada menys els propis implicats que són en definitiva, mestres i alumnes.
A Suècia, cada vegada que canvia el govern, es canvia alguna cosa en l'àmbit d'ensenyament, però fins i tot quant segueix la mateixa coal.lició, es fan canvis constantment.
En l'anàlisi al diari, es recordava que la distància entre Finlàndia i Suècia és cada dia més gran, en quant a resultats de l'alumnat (informe Pisa). Una de les causes podria ser el fet de que a Finlàndia porten més de 30 anys amb el mateix sistema educatiu i els estudis de la carrera de magisteri tampoc han canviat massa, la qual cosa dóna estabilitat a la Institució de l'escola. Mentre que aquí, hi ha un munt de diferents "promocions" de mestres: els que han estudiat 4 anys, els que ho han fet 3 o 5, els que han hagut d'especialitzar-se en dues assignatures, els que només n'havien fet una, els que s'han format pels cursos de 1er a 4rt, de 1er a 6è, de 0 a 5è, de 5è a 9è, etc.
L'última gran pensada del govern actual i que havia de posar-se en funcionament ara, era una "llicència" que s'obtindria al cap d'haver treballat un any com a mestre i haver-se comprovat que la persona era vàlida per aquesta professió. En teoria, tots els mestres que fa anys que estan en actiu, havien d'obtenir la llicència gairabé automàticament, però ara ha resultat que l'administració no ha donat a l'avast i hi ha un munt de llicències per otorgar.
Una altra de les reformes que, en aquest cas, va fer el govern socialdemòcrata, ha sigut un dels grans pilars de la devallada en l'ensenyament suec. Va ser el fet de que l'ensenyament passés a ser responsabilitat de les municipalitats (vindria a ser tamany de comarca catalana) enlloc d'un tema a nivell nacional. Una de les conseqüències més evidents és que depenent d'on visquis, el teu fill tindrà més o menys reforç a l'escola, més o menys hores de gimnàs, més o menys hores de "casal" i un llarg etcètera.
Hi ha una expressió en suec que descriu molt bé la situació en la que ens trobem i que traduïda vindria a dir: "Massa cuiners fan malbé la sopa".
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
1 comentari:
ahir el que ens varen ensenyar es com reparteixen garrotades a l'ensenyament...a tort i a dret
Publica un comentari a l'entrada