dimecres, 19 de març del 2008

Snö, que vol dir neu


Sí, és el 3er dia que esta nevant... Quin pal! Ara que ja ens pensavem que teniem la primavera aqui! Enfi, esperem que no sigui per molts dies, tot i que ja han dit que durant la Setmana Santa seguirem tenint aquest temps.


Pero almenys els suecs i molts dels que vivim aqui ens alegrarem els dies menjant llaminadures. Els famosos "godis" que venen a ser les "chuches" de tota la vida. Aqui a Suecia hi ha la tradicio de menjar llaminadures els dissabtes. Quan vas a fer la compra de la setmana (nosaltres sempre divendres o dissabte) et trobes amb molta altra gent omplint les bosses amb les chuches que van a + o - 6 euros el kg. Pero es que a mes a mes, per Pasqua es tradicio regalar carmels. El dijous gras els nens i nenes es disfressen de velletes i van de porta en porta regalan targetes de felicitacio de Pasqua que han fet ells mateixos i la gent els dona llaminadures. Que voleu que us digui, m'agrada mes la tradicio de la mona catalana, pero jo soc la primera que cada setmana endrapo "chuches" a base de be. Les que mes m'agraden son les de gust a maduixa acida. :-)
Avui publiquen al diari que els suecs son els que mes llaminadures consumeixen de tot el MON! Ja sabeu lo amants que son a les estadistiques i que tot sovint us transmeto. Doncs avui toca aquesta: el 1980 un suec consumia de mitjana 9,8 kg de llaminadures a l'any. El 2005 van passar a ser 15,2 kg. En total es venen 35000 tones de llaminadures a pes per any.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

A mi també m'encantes les "xuxes", sobretot les àcides!! (les dolces no m'agraden).
Però intento no menjar-ne gaires perquè no deixa de ser sucre...
Aquí avui torna a fer bastant fred. Em sembla recordar que cada any hi ha un dia o altre que comences el post dient "torna a nevar, nosaltres que ens pensavem que ja havia començat la primavera..."
El temps està boig! I com no plogui no sé com ho farem aquest estiu!

Teresa ha dit...

Lo de les xutxes, és molt fort perque sembla que no t'en pots escapar. Tots els supermercats tenen la seva mega seccio de xutxes, a granel. Es dificil ignorar-les. Jo que no era una especial consumidora de dolsos he acabat sucumbint a la temptació. Les que agraden als suecs son les "regalessies salades". Gust i impacte estranyissim pel meu paladar.

... ha dit...

Doncs nosaltres (l'Ana i jo) ens n'hem escapat airosos de la temptació de comprar xuxes. En vam comprar un cop, uns 150 grams, i vam haver de fer esforços per acabar-nos-les al cap de bastants dies... Ah, i si et serveix de consol a Linköping comença a caure aiguaneu, que aquesta sí que emprenya sí, hehehehe.

Kuroi Neko ha dit...

ohhhhh llaminadures!! mhhhhhh
Segur que deuen estar boníssimes!

Tens raó amb això de les tradicions, la mona és un costum que no s'hauria de perdre, però és clar, si ets a Suècia, serà difícil que puguis comprar-ne allà. A no ser que tingau algun casal català a prop que s'hagi preocupat per facilitar la tasca als catalans que hi viuen. De totes maneres, el costum suec que expliques d'anar porta per porta també ha d'estar força bé, no??

Anònim ha dit...

A mí m'encanten les xuxes. Però no n'acostumo a comprar per por de que al anar al dentista em digui que tinc caries. Per cert, els sucs també son els que més van al dentista? Amb tan consum de sucre!!!!

Anònim ha dit...

No puc creure que t'hagis aficionat als xuxes...!!!! Recordo un any que varem venir per Pscua i els teus sogres ens van convidar a un dinar que encara em llepo els dits...Per donar-nos la benvinguda ens van penjar la bandereta sueca a la teulada...Us imagineu aquí fer aquest ritual?

Anna ha dit...

Marta: lo del dentista no ho se, pero per sort els nens hi van gratis fins als 18 anys (inclou ortodoncia!) ;-)

Pare: ja t'ho pots creure, quasi comenco a pensar que m'hi estic tornant adicte! Diumenge anem a dinar a casa els sogres :o)

Aigua Clara: mona no, pero els padrins de la Julia li han enviat un conillet i uns ous de xocolata que fan molt bona pinta!

Kuroi Neko ha dit...

Uatla, anna, què bo!!! nyaaaaam

Qui fos petita una altra vegada! :D