dimarts, 14 de setembre del 2010

campanya electoral

Diumenge que vé hi ha eleccions al Parlament i presidència de Suècia i al mateix temps eleccions locals (vindrien a ser una mena d'eleccions municipals, però els municipis equivalen més aviat a les comarques catalanes). Jo només puc votar a les locals perque no tinc nacionalitat sueca. No és que m'importi massa, però l'altre dia vaig llegir una carta al diari d'un danès que es queixava sobre el tema i vaig pensar que tenia forca raó. Hi hauria d'haver una llei a nivell europeu que permetés als ciutadans europeus que estan censats i treballen al país, poder votar a totes les eleccions que els afecten. El danès en qüestió portava 25 anys visquent a Suècia, tenia la seva pròpia empresa i evidentment pagava impostos suecs. No obstant, no pot incidir en la presa de decisions que l'afecten directament, excepte a nivell local. Si agafa la nacionalitat sueca perd la danesa.
La política sueca és, en comparació amb l'espanyola, bastant "sossa". Els valors -diguem-ne- morals són en principi els mateixos per tothom, amb l'excepció d'un grup d'extrema dreta racista. Tothom està d'acord en que hi ha d'haver un Estat del benestar, que les escoles han de ser gratuïtes, que hi ha d'haver una baixa per maternitat de més de 400 dies, etc. Els partits d'esquerra (socialistes, comunistes i verds) s'han unit en un bloc i els de dretes (demòcrates, cristians i de centre) en un altre. Aquests últims són els que han governat els darrers 4 anys. L'únic tema que es treu a debat és la pujada o baixada dels impostos i en què s'utilitzen els diners obtinguts. Molt avorrit. Potser el que més els diferencia és que els d'esquerra són partidaris de la intervenció paternalista estatal sobre l'individuu, mentre que els de dretes creuen més en la llibertat personal de cadascú. Per exemple, els comunistes diuen que la baixa per maternitat s'hauria d'obligar a agafar meitat la mare i meitat el pare (uns 7 mesos cadascú). I aquí entrarien també tots el relacionat amb els subsidis: tota familia amb fills menors d'edat reb un subsidi igual per fill, independentment de l'economia de la familia. Però perquè pagar primer (amb impostos) perquè després t'ho tornin cada mes?
Evidentment, no hi ha discussions sobre estatuts, nacionalismes ni res semblant al que estem acostumats els catalans.

3 comentaris:

Garbí24 ha dit...

si paguem i després ens ho tornen es senyal que treuen benefici jugant amb diners que no son seus. Tenen crèdit a cost zero

Kuroi Neko ha dit...

Ostres, 400 dies de baixa per maternitat... Caldrà pensar-s'ho, això d'anar-hi a viure a Suècia, hehehe. Bé, en realitat no sé si aguantaria tant de fred.
Tu realment trobes que el sistema suec funciona? Des de fora sembla ser que sí, però jo sóc escèptica.

salvador ha dit...

Be: ja hem vist el resultat de les eleccions sueques. A Espanya hi ha hagut una gran sorpresa de que el 7,2% dels vots hagin estat per el partit de extrema dreta, amb la qual cosa els dits "conservadors" no han tingut la majoria absoluta.
Tant de bó que aquesta manca de crispació s'introduis en la campaya de les eleccions a Catalunya i a Espanya a on el dia següent d'unes eleccions ja s'està fent sang pensant en les properes