La cultura dels "xarops" que es dissolen amb aigua la conec des de petita per part de mare. A França, quan anàvem de visita a casa d'algú sempre oferien sirop (sobretot als nens) com a beguda. Generalment era de grosella o cassis (grosella negra) però també podia ser de gerds o llimona. Recordo molt bé aquelles ampolles de llauna en forma cilíndrica...
A Catalunya, en canvi, no me n'havien ofert mai, de xarop. I que jo sàpiga, no és gens habitual el seu consum.
A Suècia, com a França, hi ha una gran varietat de xarops (saft). La majoria de famílies en tenen a casa, sempre a punt per si hi ha visites infantils. Avui en dia en pots comprar amb o sense sucre, de gustos molt diversos i fins i tot de barreges ben exòtiques (guayaba i plàtan o kiwi i maduixa, per exemple). Però un dels xarops més clàssics és el de flor de saüc (en llatí Sambucus nigra) que és boníssim i més si és casolà. Us en deixo la recepta per si mai el voleu provar:
Fläderblomssaft (xarop de flor de saüc)
2kg de sucre (se'n pot posar menys, depèn del gust de cadascú)
2 litres d'aigua
3 llimones
50 gr d'àcid cítric (opcional)
40 flors de saüc
1- Esbandeix les flors i fica-les dins un bol.
2- Renta les llimones i talla-les a rodanxes.
3- Afegeix l'àcid cítric i les llimones al bol.
4- Fes bullir l'aigua amb el sucre i aboque-ho al bol damunt les flors, la llimona i l'àcid cítric. Remena-ho bé i deixa-ho reposar quatre dies en un lloc fresc (remenant un cop al dia).
5- Al cap dels quatre dies, passa el líquid per un colador i ... voilà! Le sirop est prêt!
Com que la conservació d'aquest xarop és limitada, el millor és congelar-lo a porcions (glaçons) que després pots afegir a la gerra d'aigua (o en fer sorbets o postres). És súper refrescant!
2 comentaris:
massa sucre per mi :P
Aquest no l'he vist, però uns quants ja corren ler Catalunya encara que no hi ha massa tradició en el seu ús, ara faltarà trobar el sauquer.
Publica un comentari a l'entrada