dimecres, 25 de gener del 2017

sistema de salut suec


Moltes vegades us he comentat que el sistema de salut català és en molts aspectes superior al suec, contràriament al que molta gent a Catalunya pensa. El més obvi és que l'usuari català no ha de desembutxacar ni un cèntim quan va al CAP,  ni a l'especialista, ni tan sols si passa per quiròfan i ha de quedar hospitalitzat, cosa que sí que ha de fer -en part- l'usuari suec. Hi ha també l'aspecte de l'horari d'atenció al públic que a Catalunya és molt més ampli que aquí.

Avui, però, vull comentar un altre tema diferenciador. Si en els anys que han passat des que no visc a Catalunya la cosa ha canviat, prego disculpes i agrairé que em corregiu.

Avui en dia l'usuari suec pot accedir a una pàgina web on a part d'informar-se de les possibles solucions al seu problema (per intentar estalviar fer ús del servei de metge) pot demanar hora al metge o infermera, veure la medicació que ha pres i si encara té receptes, llegir el seu historial clínic,  seguir una teràpia conductual per internet i alguna altra consulta més. Fins aquí suposo que suecs i catalans gaudeixen més o menys del mateix servei electrònic.

Bé, doncs resulta que a partir dels 13 anys d'edat*, tens accés propi i personal a la pàgina web pel que fa als teus assumptes. Amb altres paraules: si la teva filla ja té 13 anys (com és el meu cas), deixes de tenir accés a la pàgina que et permet demanar hora al metge i veure l'historial o els medicaments que pren la teva filla. Personalment ho trobo totalment desproporcionat. Fins als 18 anys, en principi, tens la custòdia sobre els teus fills i ets tu qui n'ets responsable. És per tant obvi que tinguis interès en la seva salut. És més, dubto que hi hagi gaires nens de 13 anys que per pròpia iniciativa vulguin demanar hora al metge.

A ningú se li escapa que la raó d'aquest canvi és que els adolescents acostumen a tenir relacions sexuals i que hi ha molts pares que no ho voldrien. D'aquesta manera es protegeix la "integritat" de l'adolescent en cas que vulgui per exemple consultar la llevadora (els controls ginecològics els porta ella), prendre anticonceptius, fer-se proves de malalties de transmissió sexual, etc. També s'ha comentat molt la "(in)cultura" d'alguns immigrants que veient la llibertat sexual sueca prohibeixen a les seves filles (mai els fills) sortir, vestir-se segons com o participar en segons quines activitats. En casos extrems hi ha hagut pares que han assassinat la filla per haver "tacat l'honor" de la familia. És evident que ningú no pot limitar aquestes llibertats, tampoc els pares.

Deixant a part que considero que els primers anys de l'adolescència no acostumen a significar relacions sexuals pròpiament dites, considero que aquest "secretisme" no hauria de perquè extendre's a tot el ventall de salut dels adolescents. Fins i tot podria fer-se únicament a petició de l'interessat. Generalitzar la maduresa mental i física de tots els nens de 13 anys em sembla totalment fora de lloc.

A més a més, no té sentit que sí que puguis demanar hora per telèfon pel teu fill i no ho pugis fer per internet. La majoria de gent, per altra banda, segueix acompanyant els fills a la consulta del metge.

En resum, una tonteria administrativa que ens podríem estalviar.

*en el cas de la regió d'Estocolm. Pot ser diferents a altres regions.

4 comentaris:

Garbí24 ha dit...

jo tb trobo a que a 13 anys un adolescent és massa jove per decidir segons què, d'altra banda com pot un metge receptar o fer segons què a un menor sense autorització paterna? L'administració moltes vegades es passa i altres no arriba.
Els anys que vaig treballar a Andorra quan anaves al metge havies de pagar la visita i al cap d'un més la sanitat et tornava el 75% de la consulta. L'avantatge és que hi entrava fins i tot el dentista.

Teresa ha dit...

El sistema català no ha canviat de moment. És un luxe que el país no es pot permetre perquè segueixen havent-hi molts abusos. Curiosament el sistema doble, de mútues privades co-existeix, i he de dir que ja ni pagant et tracten bé! i que sovint les mútues , si fas ús dels seus serveis et can encarint la quota fins que et dones de baixa.
Buff als 13 anys em sembla molt aviat, però sí que és cert que l'adolescent té dret a la privacitat i que una de les coses que de jove havia trobat a faltar era que no podia parlar amb un adult neutre que no et prejutgés, de coses que feien referència a la sexualitat.

Anònim ha dit...

Bona tarda Anna,
T'he de dir que legalment a Catalunya i, probablement a Suècia i a molts altres països, existeix la figura del Menor madur. Això vol dir que una persona de més de 13 anys té capacitat per prendre decisions sobre la seva salut, no en altres àmbits. Però si que es dona el cas que un nen de 14 anys podria venir sol a visitar-se sense que això hagués de suposar que hagis d'avisar o alertar als pares, sempre i quan aquest menor tingui una capacitat de raonament correcte. Estem parlant de respectar el principi d'autonomia i, per tant, respectant la capacitat de decisió del menor en alguns aspectes.
Això està recollit en molts tractats d'Ètica i hi ha molta cosa escrita al respecte. Et deixo un parell de Links per si et poden ser d'ajuda:
http://www.aeped.es/comite-bioetica/2-adolescencia-y-menor-maduro
https://www.cgcom.es/sites/default/files/etica%20medica.pdf

Segur que si busques "menor madur" a google en pots trobar moltes més.

Anònim ha dit...

Hello Everybody,
My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of $250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of $250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius, call/whats-App Contact Number +918929509036 via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.