dijous, 21 de gener de 2010

estadístiques


Ja sabeu que m'agrada comentar les estadístiques, que aquí a Suècia sovint es publiquen als diaris. Si més no, son curioses i potser ens serveixen d'alguna cosa... o no? Vull pensar que sí, que s'utilitzen per millorar la qualitat de vida de la gent.
Sigui com sigui, avui he llegit que ha sortit el llibre anual d'estadística que publica l'Institut Suec d'Estadística. Si el voleu consultar, està en anglès en format pdf a la pag. web. Només com a curiositat, us volia fer 5 cèntims d'unes dades que em criden l'atenció:
Per si no ho sabieu, la població de Suècia es calcula que és d'uns 9 mil.lions d'habitants i una mica més. Dit això, l'any 2006 hi va haver 817 homes que es van suicidar i 379 dones van triar el mateix destí. Per contrapartida, 48 homes i 31 dones van ser vícitimes d'homicidi.

A Espanya, segons l'INE, l'any 2007 es van suicidar 2463 homes i 800 dones, mentre 227 homes i 121 dones van ser víctimes d'homicidi.

En quant a aborts voluntaris, l'any 2008 a Suècia se'n van practicar 38053 (xifra que es manté forca estable des de 1990). A Catalunya, amb aprox. 7 milions d'habitants, el total d'aborts al mateix any va ser de 26932 mentre que l'any 2000 només va ser de 14136. Hem de tenir present però que el nr. d'habitants a Catalunya ha augmentat molt mentre que a Suècia no.

Ara no em feu dir com es diu l'autor però hi ha un llibre escrit per un nord-americà que comenta estadístiques. Una d'elles parla sobre la disminució de criminalitat als carrers de N.Y. durant el mandat de Giuliani. Causes? Podrien ser la política exercida o també podria ser el fet de que uns 20 anys abans va entrar en vigor una llei que permetia interrompre l'embaràs legalment d'una manera més senzilla/ fàcil, de manera que molts fills no desitjats no van arribar a veure la llum...

Us deixo que reflexioneu una mica amb els números, haig de marxar pitant.

3 comentaris:

garbi24 ha dit...

Sembla mentida que tanta gent es vulgui llevar la vida....amb lo bona i curta que es.

juditH Estradé ha dit...

El llibre es diu Freakonomics, dels autors Levitt i Dubner. Em va semblar molt interessant!

Anna ha dit...

Això mateix! Freakonomics! Gràcies Judith.