dimarts, 2 de febrer del 2010

més...

Mmmmmmmmmm.... que us podria explicar avui? Efectivament! Que encara ha nevat més i que divendres la temperatura va baixar a -26C, però avui només estem a -8C, o sigui que anem millorant ;-)

Com que aquest bloc no pretén ser l'hora del temps a Estocolm prefereixo escriure sobre altres coses tot esperant a que arribin milllors dies, meteorològicament parlant.

Tocaré un tema per encendre debat. Suposo que a Catalunya també se n'ha parlat ja que és país veí amb França. Em refereixo a la prohibició establerta pel govern francès: les dones que portin burka o niqab (vel que només deixa veure els ulls) no podran fer ús del transport públic.

A mi no m'agrada en absolut la idea de que les dones s'hagin de tapar d'aquesta manera però tanmateix aquesta prohibició em resulta força absurda. És per qüestions de seguretat? (vegis terroristes disfressats) o és una manera de fer sentir aquestes dones encara més excloses de la societat? Aconseguirem d'aquesta manera evitar que portin aquesta peça que els tapa la cara? I si un va amb passamuntanyes o una mitja al cap, també li prohibiran l'entrada al metro?

Penso que en la nostra societat occidental i democràtica, defensora de la llibertat individual, l'única prohibició de portar burka o niqab hauria d'estar justificada en aquelles situacions en que la persona hagi de poder ser identificada. Alguns exemples: l'estudiant que ha de fer un examen, la persona que ha de passar un control de seguretat, els mestres i personal responsables de menors, els metges, els policies. I segurament n'hi ha molts més que no em vénen al cap. Ara bé, si un home (dubto que passi mai) o una dona tria per voluntat propia anar vestit així, que fagi el què vulgui. Per mi el problema és que la persona (vegis la dona) es converteix quasibé en un objecte al que ningú respecta per això em pregunto qui pot voler activament viure així? Ha de ser gent que tingui molt poca autoestima, por als demés, inseguretat, o que realment cregui que hi ha un Déu que ha manat que vagi vestida així i al que s'ha de fer cas.
Avui en una carta al diari, un lector preguntava: què passaria si tothom, homes i dones de la nostra societat anessim tapats d'aquesta manera? Podria la societat funcionar? M'agradaria escoltar què tenen a dir els defensors de les burques i niqabs.

5 comentaris:

Daniel Aragay ha dit...

Hola de nou :)
Jo crec que en aquest cas, tapar-se la cara és més aviat per imposició a nivell religiós, una dona és lliure de tapar-se o no, pero se que les dones que no es tapen després son agredides pels seus homes, a Catalunya per exemple s'ha denunciat varies agressions per aquest motiu, inclús no fa molt un home va ruixar àcid a la cara d'una dona que no anava tapada.
Crec que abans d'imposar s'hauria d'educar en el respecte, però també crec que depèn de quines cultures és molt difícil concienciar a la gent, així que per un altre part també entenc la decisió dels francesos.
Per cert... tinc un blog on vaig explicant la meva aventura sueca... que per cert, t'he posat un enllaç :P
La web es diu "Fent-me el suec" i l'adreça: http://asuecat.wordpress.com/

Salut!

Garbí24 ha dit...

El que falta es cultura i no prohibicions. No he entes mai el fet de que una dona hagi d'anar tapada, la bellesa no es pot amagar mai.

salvador ha dit...

Fa poc un metge de familía va ser agredit en el CAP pel marit d'una pacient a la que havia fet treure el vel per explorar-la. La dona en cap moment havia protestat i va ésser el marit que a l'assebentar-se del fet és va posar fet un fera i ja hi som, castanya al pobre metge...!
Si quan una dona occidental va a un pais d'aquetes cultures i s'ha de cobrir si no vol ser fuetegada perquè així ho mana la seva religió quan arriben aquí han d'entendre que detrminades coses no es poden fer. Estic TOTALMENT A FAVOR de que és prohibeixi el burca no nomès en els transports públics sino per anar pel carrer. Encara que hi pugui haver dones que "oficialment" diguin que el portin voluntariament, han d'entendre que en l'occident hi ha uns mínims que s'han de respectar.
Us faria gràcia banyar-vos en una piscina a la que hi han dones amb burca?

Thera ha dit...

Jo també crec que els països d'acollida hem de tenir uns mínims, tenim una cultura pròpia, una manera de fer i poc a poc els nousvinguts hauríen d'entendre que per a la integrració hi han de posar uns mínims de part seva... segur que amb la bona voluntat d'uns i altres tot es veuria diferent,... Tot i que és veritat que en algunes cultures això és impensable i molt difícil força impensable.

Ui! quin fred que fa per aquí dalt!!!

Kuroi Neko ha dit...

El tema dels burkas els considero més aviat una imposició religiosa, com ja s'ha comentat, més que no pas per voluntat pròpia. A més, també s'ha comentat, és més fàcil "amagar" cops si es va tan tapada. No ens enganyem, la nostra societat, per desgràcia encara, pateix problemes molt greus amb la violència de gènere.
Em sembla increïble que un metge, fent la seva feina, sigui agredit per un immigrant inadaptat. Si du la seva dona al metge serà perquè ho necessita no? Doncs que deixi fer feina al professional en qüestió. Es tracta d'adaptar-se al país al qual has emigrat, ni més ni menys.