dijous, 11 de febrer del 2010

sous

Doncs sincerament, i en resposta a l'Aigua Clara, els sous dels mestres a Suècia deixen molt a desitjar. Pràcticament no hi ha diferència entre els mestres de primària i els de secundària o batxillerat.
A Suècia no hi ha un sou mínim establert estatalment sinó que els sous mínims es negocien i es fixen en els convenis col.lectius, de manera que són diferents per cada professió.
El sou mínim d'un mestre és d'aproximadament 19.800 corones (1euro= 10,37 corones avui) brutes mensuals. Aquí a Estocolm el sou mitjà d'un mestre amb experiència de 10 anys és de més o menys 25.000 corones.
A més, hem de tenir en compte que els impostos aquí són bastant més elevats que a Espanya, tant els directes com els indirectes.
Si et llegeixes l'informe del panorama de l'educació el.laborat per la OCDE (el Ministeri d'Educació espanyol publica un resum) podràs veure una gràfica amb els sous mínims i màxims dels mestres dels països membres. Espanya es troba en la 7ena posició (de més a menys sou) i Suècia en la 20ena! S'ha discutit molt aquest tema perquè hi ha una teoria que diu que la falta de respecte al professor va directament relacionada amb el sou que cobra. Per exemple a Alemanya la professió de mestre té molt més prestigi que aquí (i estan a la 2a posició del rànquing).
Jo tinc la sort de tenir un marit amb una vocació que està ben pagada, sinó no estaria ni molt menys vivint com puc fer-ho a l'actualitat. Per descomptat, amb el meu sou, impossible!

3 comentaris:

Garbí24 ha dit...

Crec que no hi ha cap país que la relació sou impostos sigui digne de fer-ne menció. Tot el planeta te que subsisir de la manera que pot en el país que li ha tocat de viure. Això demostra que no hi ha cap govern que ho faci bé. Per que? molt fàcil, tots son econòmicament egoistes.
Sempre dic: podriem estar pitjor

ramon ha dit...

No deixa d'ésser curiós que els mestres estiguin tan mal valorats en un pais cult com Suècia...

Kuroi Neko ha dit...

Vaja, cobreu més o menys com aquí, amb la diferència que la vida és més cara, per tant, la capacitat econòmica del sou d'un professor és més reduïda...
Sort del teu marit, no?