dimarts, 9 de febrer del 2010

veterans


Dissabte vam anar a fer esquí de fons i va ser molt agradable. El Tomas va anar amb la Júlia i jo em vaig poder escapar per fer un camí més llarg. És un dels millors esports aerodinamicament parlant. Lamentablement ho faig massa poc sovint i l'endemà tenia bastantes agulletes a les ingles. Als tríceps no, perquè amb tanta pala treient neu, entreno cada dia! ;-)
Una de les coses que m'encanta quan anem al bosc amb les pistes (os es diuen vies?) preparades és veure gent gran, homes i dones de més de 60 anys -alguns fins i tot diria que s'apropen als 80- esquiant amb molt d'estil, potser amb equipament de fa 30 o 40 anys, però què importa? És com quan anava a esquiar (no de fons, alpí) quan vivia a Catalunya: m'encantava veure gent que dominava un ou però que anàven en texans i un anorak vell. En canvi, novatos o gent mediocres esquiadors que havien de "fardar" amb els últims modelets de tot (ulleres, anorak, pantalons, botes, esquís...). No he suportat mai la "cultura" de l'esquí a Catalunya que sempre ha vingut lligada a tenir calés. Aquí és molt més natural que la gent esquii entre altres coses perquè la roba l'han de tenir igualment pels dies de cada dia (sobretot els nens), hi ha pistes al costat de casa (no és necessari anar d'hotels ni llogar apartaments ni fer viatges llargs) i el lloguer de material és forca barat.

Sí, la neu també té coses bones! És bonica de contemplar, s'hi pot jugar, serveix per fer diferents esports... Però el fred, a part de ser desagradable, també té un costat bastant negatiu: l'ús de l'electricitat per escalfar la casa. Ahir ens va arribar la factura pel més de gener: 550 euros!! Aquet any hem batut record. I això que ara també tenim l'estufa i que el nostre sistema de calefacció recupera l'aire calent de la casa! El mateix mes de l'any passat vam utilitzar 2703 Kwh, aquest any 3982 Kwh! Perquè us feu una idea, al juny en vam fer servir 557 i a l'agost 354...

I per acabar, us volia penjar algunes fotos més de la neu treta de davant de casa i de la teulada, la veritat és que cap any n'haviem tingut tanta!

5 comentaris:

Garbí24 ha dit...

Veus com si que te coses bones la neu....llàstima de la factura de la llum, però no et pensis aqui molta gent es el que gasta de gas cada dos mesos al hivern, nosaltres a part de gas-iol tenim estufa de llenya i les factures baixen una mica.
Aviat arribara la primavera...aqui ja hi ha algun ametller florit...;)

montserratqp ha dit...

A les que vivim lluny de casa diria que, de tant en tant, ens va bé trobat les coses bones del nou lloc on ens estem. Això de sortir de casa esquinat és tot un luxe! Aquí on vivim nosaltres, a la Irlanda rural, tenim espai i tranquil.litat (remullats, això sí). I el que tu ens expliques sobre l´esquí aquí tenim la vela: tenir un petit veler no és només cosa de rics.

Anònim ha dit...

Quin fred i quina joia...! Poguer esquiar al costat de casa és el somni daurat per tots els que ens agrada la neu.

Kuroi Neko ha dit...

Quina passada de factura de llum! Ups, és moolt!

Per curiositat, quin és el sou mínim a Suècia?

I, aproximadament, què guanya un professor?

Ho dic perquè amb aquestes factures, deu ser complicat arribar a final de mes, no?

salvador ha dit...

Avui he anat a dinar amb un amic, li he explicat el que deies al teu blog sobre consum energètic i m'ha fet una bona reflexió: es de suposar que totes les cases i pobles veins van tenir un augment similar de consum elèctric sobre el 48% al que fas referència i això el pais (Suècia) ho ha suportat sense més problemes. Us imagineu el que passaria a Catalunya si de cop i volta conssumissin tots aquest porcentatge de més d'electricitat?. Si ens atenem a l'experiència de la gran apagada de fa dos estius és possible que la mitad de la població s'haguès mort congelada.