dimecres, 16 de febrer del 2011

Metereologia

No, no us preocupeu que no vinc amb el "parte" de quin temps fa, total, per repetir el mateix cada vegada no val la pena.
Avui us vull comentar una cosa en la que penso cada vegada que donen el pronòstic del temps per la Ràdio Sueca. Ho poso en majúscules perque em refereixo a la Ràdio nacional, la que que paguem tots amb la nostra cuotra mensual per TV i ràdio i que haig de dir, és de molt bona qualitat. No hi ha talls publicitaris i els programes són molt bons. Tens vàries cadenes: P1, P2, P3 i P4 són les principals. La primera dedicada sobretot a temes d'actualitat, notícies, reportatges, programes educatius... La segona és de música clàssica i folclòrica, la tercera és per un públic jove (entre el que m'incloc) i/o interessat en la música "moderna" (des del Pop al Rock, passant pel Rap i altres) i la cuarta és la local (en el meu cas Estocolm) i d'esports.
Hi ha un tipus de programa que penso que falta en la Ràdio catalana i que trobo molt interessant: els reportatges en el "terreny". És a dir, un reporter va a algun lloc (a qualsevol país) i fa un treball periodístic de qualitat, amb bones descripcions (aquí és on es veu la bona feina quan no hi ha una càmara que parli per sí sola), entrevistes amb la gent local, etc.
Però al que anava -d'acord amb el títol del post-: si hi ha alguna cosa que no m'agrada dins de tot aquest món radiofònic suec, és quan escolto quin temps farà: em sembla que qui dóna el pronòstic és una persona del Centre Nacional de Metereologia que no té cap idea de com dirigir-se al públic. Té aproximadament 5 min. de temps per dir quin temps farà en aquest país tan allargat i amb diversitat de clima. Bàsicament, el que fa és llegir un informe súper avorrit amb un vocabulari del sector que imagino la meitat de la població desconeix i amb una veu monòtona que fa adormir a qualsevol que l'escolti. Us imagineu al Tomàs Molina dient: "al terç sur, un flux de component est en superfície, la circulació en alçada en disposició zonal de l'est. Pertorbacions que deixen precipitacions sobretot al quadrant nord-est. Nuvolositat variada en la part central amb depressió freda en alçada alimentada per una massa d'aire provinent del nord..." (no poso el que diuen del temps marítim perque a part de "maragassa" no conec cap altre terme en català).
En aquest tema sí que penso que en podrien aprendre dels catalans! La gent només vol saber si farà fred o calor, nevarà o no nevarà, veurem el sol algun dia?

4 comentaris:

El porquet ha dit...

Conec una menorquina que ja fa anys que viu a Catalunya que em va dir: "de les coses que més em va sorprendre dels catalans, en arribar aquí, va ser la seva obsessió malaltissa per el temps".

Així que hi ha un planter immens de frikis de la meteorologia. No és d'estranyar doncs els bons professionals dels que gaudim.

Garbí24 ha dit...

jo et pronostico llagues hores de sol al mes de Juny....quasi 24 hores

Noemí ha dit...

Jijijiji! Jo em considero una d'aquestes "frikis" que diu el porquet: cada matí mentre esmorzo i gaudeixo dels 5 minuts de pau abans de despertar els nens poso el 3/24 per veure les temperatures actuals de Catalunya i saber quin temps farà durant el dia. Al final sempre penso que total, faci el temps que faci no el podré canviar, no?

marijose ha dit...

Jo cada dia quan em desperto poso la ràdio per escoltar les notícies; però també per saber quin temps farà; però sobretot la temperatura; per si m'he d'abrigar més o no.