divendres, 9 de setembre del 2011

divendres



Ai, divendres! Un dia tan especial, sempre té aquest quelcom de màgic saber que t'esperen dos matins de poder dormir més. De petita el divendres implicava marxar cap a Moià, encendre el foc en una casa freda -quan era hivern, és clar- i mirar alguna cosa per la TV, la familia junts: al principi era l'"un, dos, tres", "la clave" si feien alguna pel.li que puguessim veure els nens, després van venir el "vostè jutja" i "la vida en un xip". Ja de més grandeta potser em retirava a llegir a la meva habitació o a escoltar música que em feia sommiar en les sortides nocturnes de l'endemà.
Aquí és tradició tenir el que en diuen fredagsmys, el que en anglès vindria a ser  friday's coziness i que en català potser es podria traduir com a "ambient agradable/comfortable/acollidor dels divendres". Però la paraula en sí, implica -al menys últimament i entre la mainada i jovent-  vàries coses:
  • menjar tacos, pizza o similar
  • mirar una pel.lícula o programa acompanyats de llaminadures o crispetes
  • anar a dormir més tard que la resta de dies
  • pels adults: veure alguna cosa amb alcohol*
És a dir, agafar-se el divendres al vespre de relax: els pares no han de preparar un sopar massa avançat, els nens poden fer coses que normalment no els estan permeses: mirar la Tv fins més tard, menjar llaminadures, etc.
No sé com serà a Catalunya, però a Suècia cada vegada és més normal que en una casa hi hagi més d'una TV, de manera que pares i fills no cal que comparteixin pantalla. Nosaltres en tenim només una (que per altra banda és d'aquestes que fa mig o més metre de profunditat) i per sort les nostres filles encara no ens reclamen poder veure una sèrie de programes que ténen molt èxit en les families amb nens de 6 a 15 anys aprox. La majoria són del tipus concursos de cantar i/o ballar on el públic vota els seus preferits que es van eliminant setmana rera setmana. Ni el Tomas ni jo no tenim cap interès en veure'ls i de moment ens en podem escaquejar. Esperem que duri.
I parlant de tendències electròniques, ahir vaig anar a una reunió de pares de l'escola i em vaig enterar que hi havia "molts" companys de la classe de la Júlia -farà 8 anys a l'octubre- que tenen mòbil. A Catalunya també és així?

*veure vi o cervesa entre setmana encara no està massa ben vist per la societat sueca, tot i que cada vegada es va acceptant més el fet que hom pot veure un gotet de vi amb el menjar, que no ha de perquè venir seguit de tota l'ampolla.

5 comentaris:

Garbí24 ha dit...

Potser el divendres és el millor de la setmana......tot està per encetar.
El mobil, nosaltres li hem comprat aquest any a la gran que comenca l'institut i gairebé el motiu es per els horaris tant inasolibles per els pares treballadors, però vaja amb 12 anys no crec que hi hagi problemes.

Silvia ha dit...

Hola Anna,
Sóc Silvia, fa temps que vaig descobrir el teu blog m'encanta.Estic enamorada de Suecia i Noruega fa anys que hi vaig estar en plan guiri i potser l'Ikea també hi ha ajudat en aquest enamorament encara que sigui per les fotos de llocs bucolics!!!
Apart d'aixó, el que volia dir-te és que tot i que em vaig resistir amb el tema del movil la meva filla el va aconseguir a finals de sisè, la gran majoria de les seves amigues ja el tenien!!! Aquests curs( 1er ESO) acabat lluitant per la black berry que ja no només la tenen les seves amigues sino que et diria que la te mig institut!!!

Anna ha dit...

Benvinguda Silvia! Els comentaris sempre són interessants de llegir, o sigui que espero que t'animis a seguir fent-ho!

nerona ha dit...

Ho trobo molt fort que tant aviat ja tinguin mòbil! Ja no només és la roba de marca sinó que ara també són tots aquests artilugis com PS2, mòbil...
Puc entendre que a vegades vagi bé que tinguin mòbil perquè així els pares els poden localitzar, però trobo que tant petits no cal.

... ha dit...

Hola Anna,
Nosaltres vam tenir la brillant idea de portar panellets i moscatell a la Universitat de Linköping i ningú va tastar el moscatell perquè era dimarts! a lo que els deiem "i?"
Ens va xocar molt el no-alcohol entre setmana i les trompes tremendes de cap de setmana....