divendres, 13 de gener de 2012

IRPF

Si hi ha una cosa que m'emprenya és que es difongui informació errònia o manipulada i sobretot no contrastada. Si els periodistes catalans no comproven la informació amb fonts objectives em sembla molt greu. Si ho fan però prefereixen fer polèmica i amagar aquestes fonts al públic, encara em sembla més patètic.
Em refereixo al titular que s'ha extès com una taca d'oli en els diaris catalans: "La nova pujada de l'IRPF anunciada pel govern de Rajoy eleva l'impost de Catalunya al nivell del de Suècia". 

En aquest cas, el titular és del 3/24, però ahir mateix escoltava al Sr. Uriel Bertran repetint les mateixes paraules als matins de tv3 i fent demagògia: "paguem els mateixos impostos que a Suècia però les prestacions que rebem a canvi no tenen res a veure". EP! Para el carro, noi.... 

QUE NO US ENGANYIN! A Suècia es comença a pagar el 54% d'IRPF quan s'arriba a un sou anual de 420 000 corones (és a dir, 47 000 euros anuals. A partir d'aquí parlaré en euros per fer-vos ho més fàcil). També es fiscalitza tota retribució amb espècies, dinars que pagui l'empresa, viatges, etc. El 56% es paga a partir dels 63 000 eur. anuals. Amb el canvi que han fet a Espanya, aquest percentatge comença a partir dels 300 000 eur. anuals. Hi ha una GRAN diferència! A més, quanta gent hi ha que cobri aquest sou a Catalunya??? 

L'IRPF que paga TOT QUISQUI a Suècia, a partir d'un sou de 6 000 eur anuals (o sigui, "todo hijo de vecino"), és d'aprox. 32'7% sobre el sou brut. Dic aprox. perquè l'impost varia entre el 30 i el 33% depenent d'on visquis. Però no baixa de 30%!  
A part d'això, l'empleador paga per cada treballor, una taxa social de 31,42% del sou a l'Estat i un 7% per la pensió.
  
Per altra banda, l'IVA és del 25% per TOT, a excepció dels aliments (12%) i els llibres, premsa i transport (7%). I això també ho paguem tots, rics i pobres. 
Si a més a més, tens patrimoni (per ex. un conte bancari, o quan et vens accions, fons, etc) pagues el 30% sobre el guany que has fet. Si et vens la casa, pagues un 26% del guany, a no ser que et compris una altra casa per un valor igual o superior. 

Després, hi ha altres impostos que no entraré a explicar: immobles, esglesia, despeses d'enterrament (0,22% anual fins que et mors) i altres. Evidentment, també hi ha la possibilitat de desgravacions vàries. Però el que et treuen cada mes d'IRPF, és sempre el mateix.

Sí, a Suècia tenim moltes prestacions, però quants catalans estarien disposats a pagar tots aquests impostos? I quants autònoms, empresaris i botiguers catalans estarien disposats a no tenir una "caixa negra"???... Siguem seriosos! No es pot voler no pagar impostos i tenir una sanitat gratuïta, transport subvencionat, autopistes gratuïtes, escoles públiques, etc. que funcionin.

Si algú de vosaltres vol reenviar un enllaç d'aquest post a algun periodista o a algun director de diari, endavant, li dóno plena llibertat!

*Ah, i l'informació que us facilito, l'he treta de Skatteverket, l'Hisenda de Suècia, que podeu consultar també en anglès.

4 comentaris:

garbi24 ha dit...

Aquí ara per ara es viu una economia de supervivència en que el color negre es molt alt i gràcies a això moltes families no passen gana.
No es fa bé, però queden poques solucions, estem en un cercle tancat. Jo l'únic que demanaria es que es donés molta facilitat per obrir nous negocis, fer moure el diner, si la gent guanya, gasta i a petites mossegades del 18% començarien a sortir endavant. El que no pot ser és que els qui manen vulguin sanejar l'economia carregant-se el poc negoci que queda.
No donem peix a qui té gana.....ensenyem-lo a pescar. Vosaltres ho sabeu fer, a nosaltres ens falten molts anys, qüestió de cultures suposo.

Noemí ha dit...

Tens tota la raó, garbi24!

albert ha dit...

Son dos mons tan diferents que no tenen res a veure. I la demagògia dels nostres polítics és el que queda com a dogma de fe. Si aquí posesin uns impostos com a Suècia, malgrat que sigui per rebre les millors prestacions, el govern de torn no duraria ni dos dies

salvador ha dit...

Em sembla impresentable la manera com tenen els nostres polítics i periodistes en donar noticies sesgades i sense contrastar en la font com has fet tú. Tot el dia parlant de la crisi i de lo molt que cobren els polítics però encara estic esperant una crítica al que cobren els jugadors del Barça i el Madrid amb uns impostos superreduits del 24%. Aixó no és motiu de escandalera?