diumenge, 3 de novembre del 2013

Festes importades


L'altre dia vaig llegir un tuit que em va fer pensar. Deia alguna cosa així com "aviat ens veurem cel.lebrant el dia d'acció de gràcies". Feia al.lusió, evidentment a tot el tema de Halloween que sembla que també ha anat envaint competències a Catalunya. Dic també perquè aquí a Suècia ja fa temps que convivim amb aquesta tradició made in USA. Potser la diferència amb Catalunya és que aquí la diada de Tots Sants no es cel.lebra de cap manera especial, si no és la tradició d'anar al cementiri a deixar flors o encendre espelmes. Per tant, és més fàcil introduir una nova manera de fer consumir a la gent i fins i tot, si voleu, de passar-ho bé. Els nens, aprofitant la setmana de vacances de tardor, es disfressen, fan festes, van de porta a porta demanant caramels, etc. I això que a Suècia el dia 1 de novembre no és ni festiu!
Però a Catalunya hi ha tradicions ben maques com menjar castanyes i panellets, cuinar moniatos, etc. I realment seria una pena que es perdés en pro de l'americanització, que a més sempre implica més consumpció.
És clar que es pot fer tot i no cal eliminar una festa perquè se'n cel.lebrin d'altres, però la qüestió és perquè han de prendre lloc justament aquestes que venen dels Estats Units. Suposo que la raó cal buscar-la en la influència que ens ve directament donada a través del cinema, la televisió i la música.
I justament seguint la mateixa lògica, hi ha el perill de que qualsevol dia ens trobem tota la familia reunida al voltant d'un gall d'indi farcit acabat de sortir del forn, sense saber ben bé perquè i a qui hem de donar les "gràcies".

2 comentaris:

Garbí24 ha dit...

De moment aquí a Catalunya veiem moltes castanyes, poques carabasses i crec que costarà molt de veure eradicar la nostre ancestral tradició.
La majoria de festes de totes maneres s'estan convertint en pur consumisme i prou, l'esperit està molt tocat ja.

Teresa ha dit...

Jo no veig que hi hagi una imposició de halloween. Nomes ho he vist al Mc Donalds. El que si que veig és molta porpaganda "anti-halloween" quan la eralitat és que ningú celebra el halloween. Em sorprèn aquesta lliga nati algo que no hiés en realitat. Les escoles celebren la castanyada, al carrer ho ha les castanyeres, al les pastisseries i als supers els panellets... No he trobat mai cap nen que truqi el meu timbre i demani caramels, i lo de les carbasses no em sembla lleig, al cap i a la fi la carbassa és una hortalissa de tardor excel.lent i ho trobo xulo per decorar botigues i aparadors junt amb fulles seques, moniatos etc... A més també celebrem el dia de Tots dants i el de difunts que no marxa tant del significat del Halloween en essència.