dijous, 10 d’abril de 2014

kanelbullar


Vam fer kanelbullar amb les nenes
Des de la setmana passada torno a treballar al 100% i per això no he tingut gaire temps d'escriure.
Fa un parell de setmanes li vaig passar la recepta a la meva mare i una amiga també me l'ha demanat, així que he decidit fer-la pública per tots els que us agrada aquesta pasteta sueca que tan bé entra amb el cafetó: kanelbulle (kanelbullar en plural). Sé que a Estats Units també se'nn troben però com és habitual per aquelles contrades, són de mida XXL i per tant, no ben bé igual. Allà s'anomenen cinnamon roll i sovint les empastifen d'altres porqueries vàries (tipus cup-cake).
Faig una traducció pròpia de la recepta bàsica, que és ben senzilla. Tingueu en compte que com que s'ha de deixar reposar la massa en dos moments diferents, el procés s'allarga unes dues hores.



Ingredients per la massa:
150 gr de mantega o margarina a temperatura ambient (o 1,5 dl d'oli)
5 dl de llet
50 gr de llevat fresc (el que s'ha de guardar a la nevera, em sembla que es diu "de París"). Aquí es troba a qualsevol supermercat però pel que he sentit, a Catalunya es compra a la fleca.
1 dl. de sucre
mitja cullereta (mida cafè) de sal
dues culleretes (mida cafè) de cardamom (no és estrictament necessari, però queda molt bo!)
800 gr. de farina

Ingredients pel farcit:
150 gr de mantega a temperatura ambient
1 dl de sucre
2 culleres de postre de canyella en pols

Per decorar abans de ficar al forn:
1 ou
sucre en perla o ametlla picada

Preparació:
  1. Escalfa la llet a 37 °C (proba-ho amb el dit, ha d'estar a la mateixa temp.)
  2. Esmicola el llevat en un bol d'uns 3 o 4 litres de capacitat. Avoca-hi la llet escalfada i remena (el llevat s'ha de desfer). Afegeix la mantega (o oli) a trocets, el sucre, la sal i el cardamom.
  3. Afegeix la farina però guarden una mica (1/2 dl) per després.
  4. Treballa la massa amb força, durant 10 minuts (si tens un robot de cuina, amb 5 min n'hi ha prou). Ha de quedar com quan fas pa, una mica enganxosa.
  5. Cobreix el bol amb un drap net i deixa reposar la massa 30 min a temperatura ambient (s'ha d'inflar).
  6. Treu la massa del bol i treballa-la sobre la taula (com quan es fa pa o pizza). Talla-la en quatre parts iguals. Estira i aplana cada part en forma allargada, amb el corró  (veure foto)
  7. Barreja els ingredients del farcit (ha de quedar cremós) i unta'n una fina capa a cada tros de massa.
  8. Enrotlla la massa com si fessis un braç de gitano.
  9. Talla aquest braç en trossos de més o menys un centímetre i ves-los posant plans en una plata de forn (posa-hi primer un paper perquè no s'enganxin, també pots fer servir fundes de magdalena). Pensa que s'inflaran més, deixa espai entre les "bullar". Tapa la safata amb un drap de cuina i deixa reposar uns 40 min. Escalfa el forn a 225-250°C.
  10. Bat un ou i fes-lo servir per untar les "bullar". Posa el sucre en perla o les ametlles per damunt.
  11. Cou al mig del forn durant 5 minuts (si han quedat molt grans es poden necessitar 10 min.).
  12. Deixeu-les refredar sota un drap, així queden més esponjoses. Bon profit!





3 comentaris:

joan gasull ha dit...

Ara que venen els temps dels bunyols de l'Empordà sempre va bé de tenir receptes per acabar d'omplir la taula de bones menges.
Interessant, i sembla de prou bon fer

Kuroi Neko ha dit...

Quina pinta!!! se'm fa la boca aigua! moltes gràcies per compartir la recepta :)

Teresa ha dit...

Gott gott gott!! Deus tenir ajuda de les teves filles oi?