dissabte, 1 de novembre del 2008

foscor/claror

La Júlia i jo hem estat fotudes de la panxa, mes ella que jo pobreta, pero no entrare en detalls. Cada any cau la grip intestinal d'hivern o tardor, que aquí anomenen "vinterkräksjuka" i que és com una mena de "peste" a qui tothom fa por. Però és que a la meva filla ja li va tocar a l'estiu quan erem a Catalunya (ja us ho vaig explicar llavors) i ara St. torne'm-hi! Enfí...
Doncs sí, ja hem avançat l'hora i ja es fa fosc cap a les 16h, aviat seran les 15h... Hi ha però una cosa que m'agrada d'aquesta foscor i és veure les finestres de les cases il.luminades quan passeges pels carrers. Aquí la gent no té la mania de baixar les persianes hermèticament i quan els llums són encesos i a fora és fosc es veu perfectament l'interior de les llars. A mi m'agrada, és com en aquells contes o còmics de quan erem petits que ensenyaven les habitacions de les cases i el que passava a dins. És divertit veure com la gent té decorada la casa, a quina hora sopen, qui són... És una mena de cinema mut només apte pels curiosos i tafaners sense malícia com jo. Evidentment no et quedes palplantat davant de la finestra, només veus les coses de reüll quan passes pel costat.
A Holanda em van dir que les cases amb persianes o cortines que no deixaven veure l'interior, eren les dels católics i les que no en tenien eren les dels protestants. Es veu que la tradició protestant és que ells no s'han d'amagar de res del que fan i que tothom ho pot veure (a part dels dormitoris, sinó més que protestants serien exhibisionistes). Potser aquí a Suècia tampoc hi ha persianes perque és una societat protestant (?).

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Et llegeixo de fa temps però és el primer cop que t´escric. A Alemanya passa igual: veus els interiors de les cases i a mi m´encanta!!!
Adéu!

Finestreta ha dit...

Com diu la Montse, a Alemanya passa igual... I a mi, com a tu, m'encanta! De fet fa temps, al meu blog anterior, també en vaig fer un post... Te'n deixo l'enllaç per si t'agrada!

http://evoluciofinestreta.bloc.cat/post/14186/202414

Anònim ha dit...

a mi tambe m'agrada, doncs aqui a Catalunya i altres paisos propers quan et passejes a la nit sembla que estiguis en una vila deserta, intueixes que viuen gent unicament si han posat la llum exterior de la porta d'entrada...A la gent no li agrada que la vegin a dintre de casa, es un lloc molt intim i en canvi a l'estiu es viu practicament al carrer parlant fort i tohom s'entera de les converses, encara que no volguis....quines contradiccions!

Anònim ha dit...

Doncs jo tinc horror a que em vegin des del carrer i sempre m'agrada tenir les persianes baixades doncs sento més protegida la meva intimitat.