diumenge, 8 d’agost del 2010

Varsòvia i arxipèlag

El cap de setmana a Varsòvia va estar molt bé. Un casament diferent, amb tradicions polaques i sueques i una ciutat que val la pena visitar. Entre altres coses, vam escoltar un concert de Chopin al parc on hi ha un monument dedicat al compositor, que va ser molt maco. Al barri antic, hi ha moltes botiguetes que venen les clàssiques joies d'àmbar que mai m'han agradat, però sortosament també vam trobar una petita joieria de disseny on el Tomas em va comprar un bracalet de plata molt bonic. Si aneu a Varsòvia us la recomano. Vam poder comprovar el gust dels polacs (o els seus polítics) per les estàtues de gent important, sobretot militars, que suposo deu ser un llegat de l'ocupació soviètica.
També vaig aprendre una mica més sobre la resistència polaca durant la 2a guerra mundial i la guerra freda, gràcies al museu de la "revolta" (uprising museum). Potser per això els castellans ens anomenen "polacos"...?
En definitiva, un viatge interessant i relaxat, sobretot gràcies a que les nenes es van quedar a casa els avis. ;-)
Ahir vam tornar d'una sortida a una illa de l'arxipèlag, a casa uns amics. Entre els suecs, l'anomenat arxipèlag d'Estocolm és molt apreciat (i car). Els que s'ho poden permetre hi tenen una "caseta d'estiu" (sommarstugga), d'aquestes típiques com veieu a la foto de la dreta. I sí, és molt bonic de veure, sobretot si fa bon dia. Però l'aigua del Bàltic és tipus llac (no hi ha sal ni onades, és marró i sovint té algues) i freda. Una altra cosa que pels catalans pot sembla inversemblant la primera vegada, és que la zona està infestada de paparres que esperen pacients a l'herba per atacar les seves preses. És a dir, que abans d'anar a dormir t'has de repassar de dalt a baix per estar segur que no se t'ha quedat cap d'aquests animalets enganxat algun lloc xupant-te la sang. Més que res perquè trasmeten malalties bastant desagradables.
Les casetes de les illes no solen tenir sistema de clavegaram i en conseqüència enlloc de WC, hi ha una lletrina al jardí que tot i estar situada dins d'una cabaneta de fusta i tenir seient de WC, fot una pudor insuportable!. I no us dic res si et vénen ganes de pixar a mitja nit i està plovent!... Què voleu que us digui, entre el Bàltic i el Mediterrani, em quedo amb l'últim!

3 comentaris:

Garbí24 ha dit...

Tinc un bon record d'un dia per una illa d'aquestes del Bàltic però tens raó com el mediterrani...res de res

salvador ha dit...

Recorda però, que el mediterrani és el mar més amenaçat del mon per la contaminació...i que aviat no s'hi trobarà cap peix!!

josep ha dit...

Efectivament Polònia és una gran desconeguda pels catalans i només se'n sap pel programa de "conya" de TV3...! però val la pena visitar-la.