dimarts, 1 de març del 2011

vacances

Ara a Estocolm també tenim la "setmana blanca" que tanta polèmica ha causat a Catalunya. Aquí però, s'anomena "vacances d'esport" (blanques ho són tot l'hivern ;-)) i presenta una gran diferència respecte a les vacances catalanes: els pares que treballen (el nostre cas) poden deixar els nens al "casal" de l'escola, que és als mateixos locals i amb el mateix personal que els dies de cada dia. Altres vegades ja he explicat que aquí les classes acaben a les 13:00h i després és el "casal", no obligatori però a la pràctica la majoria dels nens hi són fins les 16:00h. (això només pels nens de 6 a 10 anys)
Tot i així, hi ha molts pares que també fan mans i mànigues perque els nens puguin tenir aquests dies de vacances, que es consideren quasi com un "dret dels infants": els envien amb els avis o s'agafen algun dia de vacances ara un progenitor, ara l'altre. Potser és perque vivim en una zona relativament privilegiada, però dels més o menys 90 alumnes que hi ha normalment, aquesta setmana en queden uns 30, a molt estirar. Molta gent aprofita la setmana per marxar a esquiar a les pistes que són més al nord i evidentment aquesta setmana és la més cara de l'any. El mateix passa amb les vacances de tardor, quan moltes families aprofiten per marxar cap a destins més càlids. L'altre dia em comentava una mare que ja havien comprat el viatge per la setmana de novembre quan tindran les vacances de tardor: 8 dies a Cabo Verde, "all inclusive", per 4 persones (de les quals 2 nens de 8 i 6 anys): 40000 corones = uns 4590 euros...
I el que no queda dit però tothom pensa és aquesta mena de culpabilitat que representa que un ha de carregar; pobra nena, haver d'estar aquí durant la setmana de vacances mentre les seves amigues estan esquiant... Això sí, si demanes 3 dies de vacances al mes de marc per viatjar cap a Suïssa (els bitllets són evidenment molt més baratos llavors) et diuen que prefereixen que els nens no es perdin "classes", però clar, no et poden obligar. Però per no ser menys, dijous les nostres aniran a casa els avis i divendres jo me l'agafo de vacances, al menys només hauran estat a l'escola 3 dies de 5.
De totes maneres, no em queixo, justament perque aquí tenim la possibilitat del casal -no gratuït però molt barat-, cosa que no teniu a Catalunya. Per altra banda, si us serveix de consol, penseu que a Franca i a Suïssa encara funcionen amb els dimecres sense escola. És a dir, els nens van a l'escola 4 dies a la setmana! Això sí que em fa flipar, bàsicament perque sovint són les mares les que han de deixar de treballar al 100% per poder estar amb els fills el dia que no hi ha escola!

4 comentaris:

Garbí24 ha dit...

no saben ja que fer per marejar més la perdiu....aquesta setmana nens a casa els avis cada dia. La sort que tant els avis com els nets estàn feliços. Nosaltres a pencar......

El porquet ha dit...

Jo no nego que aquesta setmana blanca catalana ha estat mal organitzada i és un mal de cap per als pares... però sempre fa la sensació que als països nòrdics el concepte "nen" és totalment diferent al d'aquí.

A Escandinàvia els nens són un sector més de la societat i se'ls té en compte per a tot. Aquí, tot sovint, sembla que siguin una càrrega pels pares.

marijose ha dit...

A la meva escola es fa un casal; pero sant pagant i nosaltres a l'escola fent curset.
A mí, particularment no m'agrada aquesta setmana que han posat a mig trimestre, potser aquí a Estocolm ja estant acostumats; però per a mí es trencar el ritme escolar dels nens, per dintre de quatre dies tenir altre cop vacances, les de Setmana Santa.

Noemí ha dit...

Aquests dies que he estat a França em comentava la Delphine que es veu que s'estan plantejant arreglar això dels dimecres. Es veu que per fi se n'han adonat que no va gaire bé...!