dilluns, 2 de maig de 2011

imatge de Suècia a Hollywood

Potser no us hi haureu fixat mai perque no us toca d'aprop, però és molt graciós veure la imatge que Hollywood projecta sobre Suècia i els seus habitants, i de retruc, la que gran part de la població occidental s'enduu.
Sempre que es comenta alguna cosa de Suècia o els seus habitants, el tema sol ser el sexe, l'eficàcia, els suicidis o les sueques. Això últim, però, ja es veia en les "espanyolades" de finals dels 70.
Les idees bàsiques que transmeten (i ajuden a crear generalitzacions i prejudicis) són:
  1. Suècia és un país de llibertat sexual total, sense les barreres típiques heredades de la tradició catòlica.
  2. Totes les sueques són belleses rosses d'un mínim de 1,70m d'alcada
  3. Suècia és el país amb més alt índex de suïcidis del món.
  4. A Suècia tot funciona 
Probablement tots aquests tòpics es van anar creant a mida que Suècia es va anar podent situar en el mon, gràcies per exemple a actrius com la Garbo o l'Ekberg o la Bergman, les families rossetes que anaven a passar els estius a les costes d'Europa del sur, la societat del benestar dels 70 i 80, les indústries de l'acer, etc. I aquests tòpics encara perduren en la ment de molts, tot i que ben poca cosa en queda de tot això.
A nosaltres, com a molts d'altres suecs, ens fa molta gràcia cada vegada que surt alguna cosa referent a Suècia, perque sempre solen ser coses positives o bé exageracions que no tenen res a veure amb la realitat.
Us passo un diàleg (traduït per mi) que podem escoltar en l'episodi n.2 de la temporada 4 de "Mad men", quan un noi intenta dur-se al llit a la seva novia. Recordeu que som a l'any 1964, a Nova York:

M: -A Suècia, fan l'amor tan bon punt senten atracció l'un per l'altre. I és més sa, perque així saps directament si és la persona perfecte amb qui compartir la vida. Fer l'amor és una part molt important de la vida amb una altra persona. La més important, al menys a Suècia.
P: -D'on ho has tret això?
M: -Ho he llegit en un article titulat "Swedish way of love" (la manera d'estimar sueca), molt il.lustratiu.
P: -Bé, doncs a mi mai em faràs fer res del que fan els suecs.

Un altre exemple, boníssim, és aquest clip de la pel.li "Blue in the face" on Lou Reed explica que Nova York no li fa por, mentre que Suècia sí. No hi ha subtítols, però si voleu tenir-los podeu anar a aquest enllac i avancar 2,54 minuts, on la mateixa escena està subtitulada en espanyol.

2 comentaris:

garbi24 ha dit...

doncs que bé que viviu, no?. Especialment recordo de reconèixer a suècia quan hi he estat de tenir la quantitat de rosses més elevat per metre quadrat. I el que no em lliga és que un país amb tant de sexe, dones guapes i que tot funciona, hi hagin tants de suïcidis. Es ben bé que no estem mai contents

Anònim ha dit...

Doncs es ben veritat aquesta mitificació de les sueques i de Suècia...!!Però quan el riu fa soroll és que una mica d'aigua porta, oi?