divendres, 2 de desembre del 2011

safrà i Generació D

Advent a Suècia és sobretot llumetes decoratives que il.luminen la foscor: estrelles que decoren les finestres, lamparetes LED que discretament aporten lluminositat en els jardins altrament invisibles a partir de les 15h. Però les setmanes abans de Nadal són també olor de taronja i canyella, vi calent -amb espècies, panses i ametlles- (glögg) i safrà. I no exactament a la paella, sinó sobretot en una mena de brioxos (vegeu foto) que s'anomenen lussekatter o lussebullar.
La primera part de la paraula ve de "Sankta Lucia" (13 des.) que aquí, como ja he dit altres vegades, es cel.lebra molt: és el dia que els nens  es disfressen de Sta. Llúcia, galeta de gingebre o Pare Noel i canten nadales pels pares i mares a l'escola/guarderia.
Total, que m' acabo de menjar un lussebulle amb el meu cafetó del dia.

L'altre part del títol ve, com ja us podeu imaginar, del programa que van emetre a TV3 -cadena que gràcies a l'Ipad segueixo molt més que abans-.

Ignoro si s'emet cada 7 anys, o si les entrevistes les han guardat durant tot aquest temps per fer el programa que vaig veure l'altre dia. En tot cas, jo no l'havia vist mai abans.
Em va fer molta gràcia perquè jo formo part d'aquesta generació. Com la majoria dels entrevistats, vaig néixer l'any 1973 i òbviament, reconeixia totes les músiques triades, el tipus de roba que duien en les diferents èpoques, etc. M'encantaria que m'haguessin fet aquestes entrevistes a mi i poder veure com era i com pensava en diferents etapes de la vida, perquè els records que una té sempre són triats i subjectius.
Tot i que considero que no es pot fer un retrat d'una generació amb una mostra de tan poca gent, reconec que el programa té cert ganxo. Suposo que van decidir agafar persones de diferents llocs del país. Pels accents, em sembla reconèixer 2 de Bcn, 2 d'Osona o del Berguedà (?), un de les terres tarragonines i un de les de Lleida. Cap de Girona (em sembla), però no em feu massa cas perquè tampoc en sé tant de reconèixer accents. En qualsevol cas, m'hagués agradat que diguessin d'on eren.
Interessant veure gent que té una vocació professional tan clara des dels 16 anys i alleujant veure que la majoria canvien i s'adapten a diferents circumstàncies i poden canviar de rumb (no sóc l'única!).
Les idees polítiques semblen en canvi, estar molt clares des de l'adolescència, la qual cosa em fa suposar que té molt a veure amb el que es viu en l'àmbit familiar i escolar.
Sorprenent veure que hi ha un tan alt percentatge d'accidents de cotxe (!)
Entristidor veure que per algunes dones el temps passa i no han pogut tenir els fills que en un moment donat desitjaven.

Per últim, xocant, una vegada més, veure que sóc més vella del que em pensava. Realment tinc aquest aspecte? Em sento tan jove encara!

Afegit: què pinta aquell altre noi de l'entrevista de l'any 89 al Xavi? Perquè no van editar la imatge per treure'l?

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Anna,
Dir-te que jo també el vaig veure'l, el programa, ja havia vist els altres dos i no vaig voler perdrem l'ultim, fisicament no ens adonem però com canviem les persones!!!!
I si tens tota la raó en quan a les idees politiques i tarannars de les persones,que tot i que poden canviar la base sempre ens acompanya. Desitjar-te un Bon Nadal a tu i a la familia!!!!
God Jul!!! (no sé si esta ben escrit l'intenció es aquesta)

Garbí24 ha dit...

M'encanta el vi calent aquest que és fa per aquestes dates.....llàstima que aquí no es dediquin a fer-ho.
Per veure si ets tant vella....caldria comprovar-ho..però crec que no n'hi ha per tant

... ha dit...

Nosaltres trobem a faltar les pepparkakor. A la universitat de Linköping en teníem a la zona de "fika" pels professors i investigadors i tot i que al principi no m'agradaven gens he de reconèixer que són addictives i que ara les comprem a l'IKEA aquí a Califòrnia... ah... Suècia i Santa Llúcia...

Montse ha dit...

M'agradaria posar-me en contacte amb tu. Hi ha alguna manera de poder-te escriure un mail sense que es publiqui?

Gràcies,

Montse

Anna ha dit...

Montse: em pots escriure a viureaestocolm(arroba)gmail.com

Finestreta ha dit...

Doncs mira, jo recordo haver vist el programa fa temps, deu fer 7 anys, i aquest cop no l'he vist! A veure si el trobo pel 3alacarta!

A mi també em passa que em sento més jove del que se'm veu... Em passa quan veig nois i nois de 20 anys i em veig com ells, però noto que ells no tenen la mateixa sensació...

De ser normal! I d'aquí a uns quants anys, anomenarem nois a les senyores de 70 anys, llei de vida...

Si et serveix de consol, jo sóc del 83 i tinc una germana del 73, i a mi em sembla joveníssima :)

Anna ha dit...

Jaja... Gràcies Finestreta! Sí, a mi em solen dir que semblo més jove, però cada vegada m'ho diuen menys sovint ;-)

salvador ha dit...

Doncs a mi no m'agradaria que m'haguessin gravat i veure com vas envellin a salt de pantalla!!!