dimecres, 18 d’abril del 2012

cost dels medicaments, elefants i monarquia


Aquest matí m'assabento que el Rajoy ha anunciat que una part del cost dels medicaments de recepta els haurà de pagar el client directament. Un màxim de 8 euros al mes pels jubilats amb pensions baixes i 18 euros pels més afortunats. Pels treballadors, no sembla que hagi canviat massa la situació, si ho he entès bé. Evidentment és una política molt poc popular però probablement adequada tenint en conte la situació econòmica del país. Ja sabeu que m'agrada clarificar com funcionen les coses per aquí a dalt, perquè des de Catalunya -i els països mediterranis en general- sovint s'idealitza Escandinavia i les seves polítiques de benestar social.
Aquí a Suècia, encara que molts no us ho imagineu, també es paguen els medicaments, independentment de la renta. I això que els nostres impostos són molt més alts (inclosos els indirectes i els de seguretat social). Tothom paga el mateix: un màxim de 2200 corones (uns 248 euros) en un cicle de 12 mesos. Fins a 1100 corones, pagues el 100% del medicament, entre 1101 i 1600 en pagues el 50% del preu, entre 1601 i 2050, el 25% i quan ja portes gastades 2051 corones, només cal que paguis el 10% fins arribar a les 2200. Aleshores ja no cal que paguis res. És clar que per la majoria de gent, no s'arriba a aquesta despesa en 12 mesos, i per tant, torna a pagar el 100% dels medicaments que necessita. El que encara no es fa és això de contar les pastilles, però no estaria malament.

També he sentit en Màrius Carol aquesta tarda a La Tribu de Catalunya Ràdio, dient que si la familia reial vol donar una imatge moderna de la monarquia, "del tipus escandinau", ha de comportar-se de manera impecable. Doncs deixeu-me dir que els escàndols dels reis suecs tampoc es queden curts: les sortides festives i a clubs d'estriptease del Rei han estat titulars vàries vegades, el pare de la reina era del partit nazi, una de les filles s'emborratxava i apareixia en fotografies vergonyoses a la premsa rosa, etc. Ah!, i el Rei suec també caça, però desconec si només són animals de bosc o si també viatja de tant en tant a l'Àfrica a caçar elefants i tigres. El que encara no s'ha vist és que algun dels néts es dispari al peu, és clar que de moment només té una néta de mesos... deixeu-li temps! Res, que ni escandinaus, ni espanyols ni britànics. La Monarquia és contradictòria amb la modernitat, és un vestigi del passat que fa pudor i ja fa anys que hauria d'haver-se erradicat.

3 comentaris:

MartaG ha dit...

Quina vergonya....i les declaracions del rei demenant perdó penoses.

Garbí24 ha dit...

Jo faria pagar els medicaments a la monarquia i a canvi els hi regalaria les bales...perquè anessin practicant i amb poc temps crec que hauriem acabat amb el problema

Salvador ha dit...

Els treballadors en actiu passen de pagar un 40% a un 50 o 60% segons la renda. Jo faig una aposta a que per l'u de juny, data en que es vol que comenci a funcionar el nou sistema no estaran llestos els procesos informàtics per saber "quina renda"te cadascú ja que s'han de creuar dates entre Sanital i Hisenda.
Respecta al viatge del rei solsment per haver anar a caçar elefants em sembla impresentable.