dimarts, 20 de març de 2012

fruita i verdura de temporada

Una de les coses que se m'han intentat inculcar des de casa a l'hora de fer les compres, és que en primer lloc, s'ha d'intentar comprar la fruita i la verdura de la temporada. O sigui que si som al mes de novembre, hem d'aprofitar per comprar mandarines i en canvi, hem d'evitar ficar al carro de la compra prunes provinents d'algun hivernacle. La raó és que per una banda, el producte de temporada és més bo i per l'altre, ajudem a sostenir un medi ambient que ja fa temps que fa figa.
Aquí a Suècia això no és del tot factible perquè si ens haguessim de limitar a comprar el que hi ha de temporada en el propi país, només menjaríem fruita i verdura fresca cinc mesos l'any i la resta només patates o pastanagues. Tot i això, com a consumidors, podem intentar ser respectuosos amb el medi ambient, comprant per exemple, productes provinents de països propers i/o d'agricultura ecològica. Em sembla absurd comprar raïm sudafricà el mes de febrer, tenint en compte la despesa i la contaminació que suposa fer-lo arribar des d'allà. A part del poc gust que té la fruita collida quan encara és mig verda per tal que aguanti el viatgi i acabi madurant a la botiga.
Per això, trobo que s'han de tenir collons per fer una campanya publicitària com està fent la cadena de supermercats més gran de Suècia, on en un cercle dividit en els 12 mesos de l'any, s'ensenyen quins productes són els de la temporada. Fins aquí la idea seria bona, si no fos perquè sota l'eslògan "la millor època és ara" ens informen que "sempre hi ha una fruita o verdura de temporada en algun lloc del món". Si mirem de més a prop l'oferta de cada temporada, trobarem que al mes de març podem comprar pinya de Costa Rica, peres d'Argentina, aranges d'EUA, mangos del Perú i també, és clar, albirgínia d'Holanda, tomàquets d'Espanya o coliflor d'Itàlia. En canvi, al juliol i a l'agost, no diu res dels tomàquets suecs, quan és aleshores que se'n poden trobar.
Només espero que el consumidor no es degi entabanar tan fàcilment.

2 comentaris:

joan gasull ha dit...

a casa cada vegada més i per fer país, mirem de consumir productes d'aquí, almenys apart de guardar una mica el planeta donem vida als nostres, ja que ningú no mira per nosaltres.
I si ho mirem bé, quasi tenim de tot i bo. Val la pena pagar una mica més i que sigui d'aquí.

Maria ha dit...

Jo sempre vaig al mercat a les paradetes dels pagesos biològics, que només tenen producte de temporada. Ja m'hi he anat acostumant i m'ha servit per descobrir tot de receptes. Només faig una trampa: els tomàquets, que sense tomàquets als sofregits no sabria viure. Ara, a l'estiu són molt més bons que a l'hivern, això segur!

Admiro que ho intentis fer a Suècia, però. A Holanda seria impossible. Tot ve dels hivernacles i ni tan sols en temporada tenen gaire gust de res.