divendres, 23 de març del 2012

Cultura????

Avui fent el meu passeig habitual de primera hora, m'entero gràcies a Catalunya Ràdio que s'ha presentat una iniciativa legislativa perquè tornin les curses de braus a Catalunya. Indignant, tràgic, patètic... No sé com qualificar-ho, però almenys ha provocat en mi una reacció. Fent la pausa del cafè, em poso a llegir la notícia a l'ara.cat per informar-me'n millor.
No només és que relacioni els "toros" amb una més de les impostures espanyolistes i que no la consideri part de la cultura catalana. És que per a mi és una aberració que, malgrat molts s'entestin a anomenar-la "cultura", és una expressió més del barbarisme humà. Què té de cultural la tortura d'un animal? Potser en el moment en el que va sorgir aquesta pràctica no hi havia gran cosa més a fer per distreure al poble, tot s'ha de mirar històricament. Els romans també entretenien la gent al circ, llençant als lleons els seus presoners.
Sota el terme "cultura" s'hi fan encabir moltes coses, entre elles les tradicions que en algun moment han sedimentat en una societat. Dins aquest paraigua s'hi aixoplugarien també aspectes com el que aquests dies han fet indignar a més d'un: la interpretació de l'alcorà per l'imam de Terrassa, segons la qual seria totalment justificable la violència de gènere. Molts us dirien que això pertany a la cultura islàmica. Hi estaríem d'acord?
No senyor. Per a mi cultura és moltes coses: tota expressió artística que faci reflexionar a la gent d'una manera crítica, allò que ens distingeix dels animals (=pensar), és la llengua, potser fins i tot un tarannà que la gent d'una comunitat pot compartir com a fruit d'experiències viscudes.
En tot cas, cultura no serà mai quelcom que impliqui fer patir a un altre ser vivent -sigui persona o animal- per la pura diversió del que ho fa i el que s'ho mira.
Per això no puc més que indignar-me en llegir declaracions com les fetes pel president dels taurins catalans, segons el qual cal fer el possible perquè "aquesta cultura arribi als nostres fills i néts". DEPLORABLE i una vegada més, manifestació de l'enderreriment mental, social i cultural -valgui la redundància- espanyol.
Espero que algú se li ocorri recollir més de 587 000 signatures (les presentades per aquests insensats, entre les quals hi ha la de Rajoy i probablement tots els membres del PP) per contratacar aquesta iniciativa.

4 comentaris:

Garbí24 ha dit...

I si aprovéssim les curses de PePeros.....se'n haurien de donar vergonya

noemí ha dit...

Totalment d'acord!!!

Marc ha dit...

Desgraciadament, per una gran part d'Espanyols/oles és un clar exemple de cultura.
No seré jo qui posi adjectius a aquesta cultura...

Portes i finestres de la Neus ha dit...

És vergonyós, m´agafa de tot només pensar en ensumar altra vegada "las corridas" a la meva terra. Fa poc vaig escriure un article, "El toro cec", que em van publicar a l´apartat d´opinió de la web de Solidaritat Catalana per la Independència, em sembla que t´agradarà de llegir-lo.
Una abraçada.