dilluns, 14 de gener del 2013

envas, a Suècia, on vas?

Proooou de campanya, si us plau! Estic de la cançoneta de les Mamzelles fins al capdamunt, i això que només la sento per la ràdio i quan miro TV3 a la carta. El que és cert és que la campanya en qüestió ha conseguit l'objectiu de tota publicitat: que s'en parli.
De sobte la gent s'ha començat a preguntar si estava fent bé el reciclatge i han començat a aparèixer teories sobre el perquè de tot plegat: fa molts anys que tenim contenidors de colors, perquè ens informen ara del que s'hi pot llençar? El que no es desprèn de l'anunci és que els productors d'envasos paguen un tant per cada envàs per la gestió de reciclatge d'aquest residuu. Les empreses que s'encarreguen de gestionar el residuu no volen haver-se de fer càrrec del cost que implica haver d'ocupar-se d'un producte pel que ningú no pagarà el seu reciclatge/transport. El que no queda tan clar és quina excusa ens dónen als consumidors. Perquè un got de vidre trencat no pot anar amb els envasos de vidre? És perquè està fet d'un altre material? I què passava fins ara? Tota la vida que hi hem llençat tot el que era de vidre, al contenidor verd... Bé, aquí us faig cinc cèntims de com es recicla a Suècia i veureu que hi ha diferències, per tant, no es deu tractar tant de qüestions medi-ambientals com administratives/gestió/costos...?
Al contenidor groc: envasos de plàstics però també bosses de plàstic, filmplàstic (del que es fa servir a la cuina), tubs de plàstic, la bossa on van els cereals, el porexpan. Les ampolles de plàstic PET no hi van perquè quan compres una beguda pagues una corona (o dues) que et tornen quan llences a una màquina especial de reciclatge. El mateix amb les llaunes de beguda. Per això hi ha molts "sense sostre" que remenen a les escombraries buscant aquests envasos.
Contenidor verd: per començar, n'hi ha dos. Un per vidre transparent i un per vidre de color. Allà hi van envasos i ampolles. Els gots no hi van.
Contenidor blau: També n'hi ha dos. Un per paper i un per cartró. El primer per diaris, revistes, llistins de telf, folis. Els diaris aquí van grapats i no passa res per posar-los en aquest contenidor, cosa que sempre he trobat extranya. En canvi, no s'hi poden posar sobres ni post-its.  Diuen que la pega que contenen fan malbé la màquina de reciclatge. A Catalunya sobres i post-its sí que van al blau. Al de cartró, a part de caixes, capses, etc, també hi van els tetrabricks (que a Catalunya van al groc) i paper de regal (!).
Contenidor gris: envasos de metall, tubs, llaunes, aerosols, envasos i paper d'alumini, capsul.les de cafè (a Catalunya aquestes no hi van).
El que no s'inclou en els contenidors esmentats, depèn de cada municipi que dóna la gestió a una empresa privada i hi ha diferències de funcionament. En el nostre cas:
Si no tens compost a casa, el rebuig orgànic el poses en bosses especials (te les dóna la mateixa empresa gestora) que ja s'encarreguen de separar, però no hi ha un contenidor marró. I per cert, els pals de fusta dels gelats no s'hi tiren (a Catalunya sí), van al rebuig que es crema (on va a parar tot el que no pots reciclar).
Per la resta de rebuig, cadascú té un contenidor a casa seva (si vius en un pis, n'hi ha més d'un i generalment en una caseta a part) que l'empresa d'escombraries passa a recullir un cop cada quinze dies. Per aquest servei paguem 1600 corones l'any.

5 comentaris:

maite ha dit...

doncs deu servir per alguna cosa la publicitat ja que al nostre poble he pogut observar que ha triplicat el volum al contenidor de l'orgánic. Es cert que justament un mes abans a l'ajuntament s'havia fet una campanya de conscienciació. Suposo que les hi han anat molt bé, de mes a mes, la cantarella . En realitat el que s'hauria de fer es intentar no produir tantes deixalles crec jo.

salvador ha dit...

Per una vegada que la Generalitat fa una campanya amb cara i ulls ja ha sortit la "gauche divine" a queixar-se. Quan fa quinze dies una gran part de la gent llençava al contenidor gris el paper i el cartó en lloc dels contenidors específics que tenien al costat ningú piulava, Ara que es fa una campanya de qui tothom en parla maniobra de les dolentes empreses capitalistes capitalistes.
Hi ha gent que encara creu amb la independència. amb aquests polítics que tenim ni en el 4.014!!!!

Garbí24 ha dit...

aviat necessitarem més estudis per anar a un contenidor que per anar a treballar....

Ester Bailac ha dit...

Fa anys que reciclo i de fet, intento comprar els productes que menys envas porten, un exemple: si hi ha un pac de yogurts que a més porten un cartro, trio el pac que no en té, el dentifríc, sense capsa... Però perquè m'esmero tant a no consumir i reciclar bé? Pago menys impostos? No, pago una taxa de recollida selectiva al rebut. Jo reciclo, jo pago i a sobre hem diuen cantant que no ho faig bé. Vull que torni l'envàs retornable, aquella Xibeca que portaves al cistell, sí, sí, el mateix cistell sempre! Fins que ens van fer creure que una bossa de plàstic és més molona. Aquella ampolla era un descompte directe a la compra d'un altre Xibeca pels diumenges. Si la història s'ha de recordar sempre per aprendren, perquè no tornem a l'origen d'una vegada?... M'encanta el teu blog

Josep ha dit...

Gràcies per la informació.
Sense concretar casos, que n'hi ha molts, el que queda clar és que cal pagar.
O bé paga qui fa l'envàs, i acaba repercutint en el consumidor; O bé paga l'ajuntament, i acaba repercutint en el ciutadà; O bé s'ho fa cadascú a sa casa, i s'ho paga ell amb el seu temps i/o els seus diners.
Però de franc no ens ix la cosa.